Bővítenéd a kínálatod? Próbáld ki a matchát! (X)

Már jó ideje itthon is töretlenül nő a népszerűsége a japánok csodaitalának, a matchának. Az izgalmas, zöld színű ital számtalan egészségre gyakorolt jótékony hatása mellett felveszi a versenyt a kávéval is. Latte, frappé, smoothie vagy shake éppúgy készíthető belőle, mint mojito. Vibráló zöld színe természetességet sugall, az ízvilága karakteres.

A matchát méltán nevezik a teák királynőjének. A jó minőségű matcha fogyasztása prémium élmény, ezért egyre többen keresik a kávézók kínálatában a matcha lattét vagy flat white-ot. A piaci keresletet figyelemmel tartó kávézók közül egyre nő azok száma, akiknek az itallapján megtalálhatod a matchás termékeket.

Matcha latte? Így készítheted el a vendégeidnek

Ha szóba kerül a matcha, mint tea, a legtöbbeknek a japán teaszertartás jut eszébe, mint aprólékos és – európai ember számára – időigényes művelet. A matchás frissítők készítése azonban korántsem rabolja el az időnket. Sőt, van egy módja, amivel a lattét hamarabb elkészítheted matchából, mint kávéból.

Az egyik legnépszerűbb ital a matcha latte. Semmi más nem kell hozzá, csupán matcha, forró víz és tej. Tetejébe nem szezonális ital, hiszen hidegen is, melegen is finom, télen és nyáron ugyanúgy szerepelhet az itallapon. Éppen úgy, mint a kávéból készült latténak, ennek is koncentrátum az alapja. Ez a matcha shot.

A matcha shot készítése egyszerű: végy fél-egy teáskanálnyi (0,51 gramm) matcha port, és keverd össze 60 ml forró vízzel. Ezt követően keverd habosra, és kész is! Ezt hideg és meleg italok készítéséhez is használhatod alapként.

Íme pár tipp, hogy tökéletes matchás frissítőket szolgálhass fel

A matcha shot elkészítése nem bonyolult művelet, mégis a napi kínálat alapja lehet. Hasonló tippekkel örömmel segítünk neked abban, hogy tökéletes matchás italokat készíthess vendégeidnek.

  • A matcha shotot előre is elkészítheted aznap reggel. Ezzel időt spórolsz magadnak és a vendégeidnek. Csak arra figyelj, hogy használat előtt rázd fel a koncentrátumot.
  • A shotot maximum 80℃-os vízzel keverd, így lesz igazán finom az ízhatás. A túl forró víz nem tesz jót a tea minőségének sem. 
  • Ha jeges italokat készítesz, bátran használhatsz hideg vizet vagy tejet, mivel a matcha por nem oldódik, hanem keveredik. 
  • Használj tejhabosítót a keveréshez. Klasszisokkal jobb lesz a végeredmény, ráadásul sokkal gusztusosabb is. 
  • A matcha is veszít színéből, frissességéből, ha hőnek, fénynek van kitéve. Javasoljuk, hogy tedd ki a napi mennyiséget egy tárolóba, a többit pedig tartsd hűtőben.

Mire figyelj matcha vásárlásakor?

Ha fontos a minőség, válassz eredeti japán matcha teát. Az ízesítés nélküli matcha italokhoz a “ceremonial” kategória a megfelelő. Ezek a prémium teaporok a teacserje legzsengébb, legzöldebb, korán szüretelt leveleit tartalmazzák porrá őrölve, ízviláguk lágy és selymes. Az ízesített koktélokhoz, turmixokhoz pedig a “culinary” kategória a megfelelő, ez egy csipetnyit karakteresebb, de más ízekkel édesítve tökéletesen hozza a matcha ízjegyeit.

A tudatosan élő vendégeid biztosan örülni fognak az újításnak, ráadásul a matchából készült italok üdítő zöld színükkel látványnak sem utolsók.