Bor és szivar párosításai (X)

Ön bor- és szivarrajongó? Megpróbálja megtalálni a tökéletes borpárosítást egy különleges alkalomra vagy egy pihentető estére? Ha a kérdésre igennel válaszolt, akkor jó helyen jár.

A bor- és a szivarpárosítás határtalan kiterjedése izgalmas kihívás elé állítja. Éles szaglás és ízérzék szükséges a legjobb kombinációk regisztrálásához. Hogy biztató irányba induljon el, összegyűjtöttünk néhány egyedi párosítást, amelyek nélkülözhetetlenek az ínyencek és a hétköznapi “kortyolók” számára is.

Nat Sherman Host és tölgyes borok

A Nat Sherman szivaroknak gazdag története van, és a márka minősége mindig is elsődleges volt. Valójában ez a hondurasi szépség selymesen sima, rendkívül lágy ízt kínál – kifinomult, tölgyes és kellemes, csak egy enyhe édesség árnyalatával a szájban.

Ez a tökéletes szivar egy a Humidorshop.hu borai között is fellelhető, olyan közepesen testes, tölgyfahordóban érlelt száraz vörösborhoz, mint amilyen a 2014-es évjáratú Kadarka a Demeter pincészettől.

Chardonnay és Briarmont Classic Connecticut 

A második választásunk is a Demeter pincészet egyik borára esett, ami nem más, mint az Egri Csillag Classic 2018, gyümölcsös testes tölgyfahordóban érlelt, száraz fehérbor.

Ez a chardonnay egy igazán sima és könnyű ízű bor a gyümölcsök és citromfű árnyalataival megbolondítva, ami remekül kiegészíti a szivar enyhén édes ízét.

Maga a szivar krémes és összetett, a chardonnay számos aromájával keveredve pedig remekül építik fel egymást. Továbbá mivel ezt a nedűt tölgyfahordóban érlelték, ezért még inkább jól párosítható ennek a szivarnak a fás jegyeivel.

Rizling Briarmont Reserve Habanóval 

A legtöbb rizling általában igazán gyümölcsös, és némi mézréteggel van megbolondítva, amely egy ilyen fűszeres szivarral párosulva dinamikus ízvilágot kölcsönöz.

Ezenkívül ez a szivar nagyon hasonlít egy kubai szivarra – az erős, fás profiljával igazi csemege a szivarozás szerelmeseinek.

Lebontásuk

Számos márka, növényfajta és termőhely található mind a bor, mind a szivar esetében. A borok két külön kategóriába sorolhatók: vörös- és fehérborok, míg a szivarokat testük egyedi teltsége, keveréke és borítása szerint különíthetjük el. Ezek az attribútumok megkönnyítik a borok és szivarok párosítását, ha megértjük, hogyan lehet kiegészíteni őket.

Például az erős, gazdag vörösbor egy közepes vagy testes szivarhoz passzol a legjobban, így a bor alkoholtartalma és sűrűsége nem nyomja el a dohányt. Hasonlóképpen a száraz fehérbort gyakran egy enyhe vagy közepes testű szivar öleli fel, amely képes selymes és krémes ízt adni.

Összefoglaló

Amikor a bor és a szivar párosításáról van szó, minden az egyén szájízén múlik. Míg ökölszabály az, hogy a bor erősségét és ízprofilját a szivarhoz kell igazítani, addig a szivarok és a borok gyakran eltérő ízűek lehetnek a különböző emberek számára.

A legjobb párosítás megtalálásának kulcsa az, hogy bízzon az ösztöneiben, és finomítsa a szájízét a borok fokozatos megismerésével. Ha már ez kialakult, akkor kalandosabbá válhat a kombinációk terén.

Forrás: humidorshop