Bár alacsony szintről, de 7,1 százalékos gazdasági növekedést mért a KSH a tavalyi évre

Magyarország bruttó hazai terméke, vagy más néven GDP-je 2021-ben 7,1 százalékkal növekedett az előző évihez viszonyítva, 2019-hez mérten 2,1 százalékkal nőtt közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal.

Az MTI közlése alapján a múlt év negyedik negyedévében a nyers adatok szerint 7,2, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 7,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest 2,1 százalékkal emelkedett a gazdaság teljesítménye a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint. A növekedéshez leginkább a piaci szolgáltatások járultak hozzá.

A 2020-as évben viszont a nyers adat szerint 4,7 százalékos, a naptárhatástól illetve egyéb egyszeri és rendkívüli tényezőktől megszűrt és az uniós összevetésben is használt adatok szerint 4,9 százalékkal csökkent a GDP.

2019 negyedik negyedévéhez mérve mindössze 4 százalékkal nőtt a tavalyi GDP a nyers adatok alapján. A KSH megjegyezte, a koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet a gazdasági környezetben olyan, gyors változásokat okozott, amelyek az adatminőségre, a becslési módszerek eredményességére és a szezonalitásra egyaránt hatással vannak, emiatt a szokásosnál jelentősebb mértékben befolyásolhatják a későbbi revíziók nagyságát.

A jövőre kivetített dinamikára építő úgynevezett évesített index 8,6 százalékos növekedést jelez a tavalyi negyedik negyedévben. Az amerikai tájékoztatási gyakorlatban régóta közölt évesített index azt mutatja meg, hogy mekkora lenne az éves változás, ha az előző negyedévhez viszonyított volumenváltozás négy negyedévig folytatódna. A tavalyi negyedik negyedévi és éves GDP részletes adatait március 2-án közli a KSH.

Tavaly a magyar gazdaság 7,1 százalékkal nőtt, ezzel a magyar gazdaságtörténet legnagyobb éves növekedése lett a 2021-es jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Budapesten sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint. A tárcavezető a reggel megjelent statisztikát kommentálva rámutatott: uniós összevetésben kiemelkedő teljesítményt tett a magyar gazdaság 2021-ben. Idén a tárca szerint 5,9 százalék lehet a növekedés jelezte a pénzügyminiszter.