A nagynyomású szivattyúk javítása, karbantartása (X)

A nagynyomású szivattyúk javítása egy elég ritka jelenség lesz, ha gondoskodunk a megfelelő és folyamatos karbantartásukról. Ha mégis sor kerülne rá, akkor fontos a gyors és alapos hibafeltárás, melyet követhet a hiba elhárítása.

A nagynyomású szivattyúk fő jellemzői

Mielőtt még megnéznénk a nagynyomású szivattyúk karbantartását és javítását, meg kell nézzünk pár fontos jellemzőt. Ezek bemutatására tökéletesen alkalmasak a Monojet CAT és Speck szivattyúi.

Alapvetően ha megfelelően karban vannak tartva ezek az eszközök, akkor nagyon ritkán lesz szükség a javításukra. Ez nagyban köszönhető az anyaghasználatuknak is. Pl. a kerámiából készült dugattyúk kifejezetten időtállóak, hosszú az élettartamuk. A szivattyúfej szintén masszív anyagokból készül. Ez lehet réz, nikkel-alu-bronz, duplex acél vagy rozsdamentes acél is.

Hol alkalmazhatóak a nagynyomású szivattyúk?

Számos területen megállják a helyüket, melyek felsorolása is hosszadalmas. De ez is rámutat a sokszínű alkalmazhatóságukra.

Ahol fontos az erős vízsugár, ott bizony helye van a nagynyomású szivattyúknak is. Ilyen terület pl. egy alagutas vagy egy kézi autómosó. Az élelmiszeriparban is nagy hasznukat veszik, legyen szó akár tejiparról, üdítő- vagy jégkrémgyártásról.

A víz- és szennyvízkezelés során is előszeretettel alkalmazzák őket a fordított ozmózishoz. Vagy ott van a tengervíz sómentesítése, melyhez szintén használják ezeket az eszközöket.

A párásításhoz, pormegkötéshez és a hőmérséklet-szabályozás során is jó hasznát veszik a klímatechnikában. Emellett különböző forró vizes területeknél is megállják a helyüket.

A víz hidraulika terén is alkalmazzák a nagynyomású szivattyúkat, így megtalálhatóak a szerszámgépekben is. De erőművekben és nyomdákban egyaránt. És ne hagyjuk ki a vízsugaras vágást sem, mint alkalmazási területet.

A nagynyomású szivattyúk javítása, karbantartása

Ha már javítani kell egy ilyen szerkezetet, akkor ott komoly baj lehet. Emögött sok esetben az áll, hogy el lett hanyagolva a karbantartás. Épp ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni ennek fontosságát, ugyanis ezzel renddszerint elkerülhetőek a költséges javítások. Ha viszont baj van, akkor mielőbb fel kell keresni egy olyan kiváló szervizzel is foglalkozó szakértő céget, mint a Monojet.

A mindennapi használat során sajnos kopnak az alkatrészek, ezér van szükség a rendszeres karbantartásra. Egyes elemek rövidebb, mások hosszabb ideig bírják. Ennek megfelelően nem mindent ugyanannyi idő után kell cserélni.

A rendszeres (gyártó által meghatározott üzemórát követő) olajcsere alapkövetelmény. De emellett vannak olyan kopóalkatrészek, melyekre figyelni kell. Ilyenek a szelepek és a tömítések, de akár a dugattyúk is ide sorolhatóak, ha nem megfelelő a szűrés.

Általában 12 évente kell a szelepeket és a tömítést is cserélni. A dugattyúk élettartama azonban ennél jóval hosszabb. De persze ez nagyban függ a víz és a szűrés minőségétől.

Figyelnünk kell ezekre, így elkerülhetjük a komolyabb meghibásodásokat!

Forrás: monojet-ipartechnika.hu