Szlávik: Egy esetleges nyár, vagy őszi hullám is lehet, az oltással távolabbra kell tervezni

Szlávik János infektológus főorvos volt reggel a Mokka vendége. A műsorban elmondta, hiába vagyunk túl ennek a hullámnak a csúcsán, a számok csak lassan csökkennek. Ennek oka az, hogy a kórházi kezelésre szoruló betegek több hetet töltenek el ott, van átfutási ideje a dolognak. „Az egészségügyet tekintve nem csökken a nyomás” – jelentette ki.

Elárulta többek között azt is, hogy nagyon sok idős beteg fekszik a kórházakban, akik más betegségekkel kerülnek a kórházba, de mivel pozitív a koronavírus-tesztjük, a covid-osztályokra helyezik őket még akkor is, ha nem a vírus okozza az egészségügyi problémáikat. Megemlítette, hogy a fertőzöttek közül csak néhány százalék fekszik kórházakban „a koronavírus okozta, klasszikus tüdőgyulladással”.

Szávik János állítása szerint az intenzív osztályokon ápolt betegek döntő többsége oltatlan. 

Az omikronnal szemben megfelelő védettséggel rendelkeznek azok, akiknek három oltásuk van – mondta, de kiemelte: csak az oltatlanok produkálnak súlyos tüneteket, amennyiben elkapják a vírust. Az adatok szerint az országban a covid-fertőzések 90 százalékát ma már az omikron variáns okozza. Az úgynevezett „lopakodó” omikron is jelen van az országban, de ettől szerinte nem kell tartani, mert csak egy alvariáns, amelyekből a delta terjedésekor is jó néhány jelen volt.

Mint mondta, az ötödik hullám lecsengőben van, így talán az első oltást már késő felvenni. Ugyanakkor azt is hozzátette: nincs feleslegesen felvett védőoltás.

„Mindenképpen megéri beadatni, hiszen nem tudjuk, mi jön később, távolabbra is kell gondolni, egy esetleges nyár, vagy őszi hullám is lehet”

– magyarázta. Szerinte aggasztó, hogy nem akar növekedni az első oltást felvevők száma. Az akcióhetek során sok embert sikerült beoltani, de nem eleget a mostani, 60-65 százalékos átoltottság fenntartásához.