Kútbezárások és mennyiségi korlátozások jöhetnek a meghosszabbított benzinárstop miatt

A kormányrendelet vasárnap megjelent a Magyar Közlönyben: mindennemű változtatás nélkül, további 3 hónapig maradnak a hatósági árak a hagyományos benzin és gázolaj esetében a hazai kutakon, ennek keretében 480 forint literenkénti áron van maximálva a 95-ös benzin és a gázolaj. Jelenleg nincs szó semmilyen kompenzációról, áfa vagy jövedéki adó csökkentésről, a befagyasztott árakat a töltőállomás tulajdonosoknak kell valahogy megoldani.

Ez már most is komoly kihívást jelent, hiszen a gázolaj beszerzési ára február 4-e óta magasabb mint 480 forint.

írja a holtankoljak.hu. A héten a benzin esetében is van arra esély, hogy a beszerzési ár 480 forint fölé emelkedjen; a Brent típusú olaj ára 95 dollár körül jár jelenleg, ami a múlt hét elejéhez képest 2%-os emelkedést jelent. A portál szerint a héten nem változtak a beszerzési árak az üzemanyagok tekintetében, pedig az olaj árának emelkedése miatt ez indokolt lett volna. Így összességében körülbelül 5 százaléknyi olajár-emelkedés nem lett  érvényesítve a hazai beszerzési árakban.

Ezen kívül a forint sem tudta tartani magát a dollárral szemben: 2%-ot gyengül a múlt hét eleje óta, bár január végén 1 dollárért még 320 forintot kellett fizetni, jelenleg 316 körül van. A héten a portál szakértője szerint egészen biztosan emelkedni fognak az üzemanyag beszerzési árak, ami teljesen kiélezi a helyzetet a hazai üzemanyagpiacon. A kutak tulajdonosaitól nem várható el az, hogy folyamatosan veszteséggel értékesítsenek üzemanyagot. Így számítani kell felhasználói oldalról arra, hogy

jó esetben mennyiség korlátozások lesznek, viszont az sem kizárt, hogy kényszerűségből jelentős számban fognak kutak bezárni.

Eddig már három benzinkút bezárásáról olvashattunk, aMfor szerint az elmúlt hetekben több szakértő és szakmai szervezet is arról beszélt, hogy rengeteg más üzemeltető is becsődölhet a döntés miatt. A Népszava által írtak szerint bár eddig volt áresés is, így a februári dátumot még átvészelték volna többen, az újabb három hónap és a várható folyamatok miatt ez biztos nem lesz vérmentes. Az intézkedés a főleg családi vállalkozások által működtetett, kisebb kutakat veszélyezteti, utóbbiak forgalmát ugyanis szinte száz százalékban szabályozott árú termékek teszik ki. A Mol ugyan bejelentkezett a csődbe ment, vagy bezárt kutak üzemeltetésére, ez nem tűnik olyan egyszerű dolognak, sokan még a hogyant sem tudják.