A pedagógusok az EU-hoz és az ENSZ-hez fordulnak a kormány sztrájkrendelete miatt

„Amit a kormány tett, nemcsak jog-, hanem demokráciaellenes is” – nyilatkozta a Népszavának Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. Mindezt a még pénteken megjelent rendelet kapcsán tette, amellyel megtiltották a szakszervezeteknek, hogy valódi sztrájkot szervezhessenek az iskolákban.

A kormány nemcsak azt írta elő a rendeletben, hogy egy esetleges munkabeszüntetés esetén biztosítani kell a gyermekfelügyeletet és az étkeztetést az intézményekben, hanem azt is: a tanórák 50 százalékát – érettségiző osztályok esetében a kötelező érettségi tantárgyak 100 százalékát – meg kell tartaniuk. A PSZ alelnöke szerint ez durva megsértése a sztrájktörvénynek, ugyanis ebben az áll, hogy a sztrájk ideje alatt elégséges szolgáltatásokról a szakszervezeteknek és a kormánynak kell megállapodnia, ha ez nem sikerül, bíróság dönt a kérdésben.

A PSZ alelnöke szerint ez durva megsértése a sztrájktörvénynek. A január 31-én megtartott kétórás figyelmeztető sztrájk esetében már másodfokú, jogerős bírósági döntés is született arról, hogy az elégséges szolgáltatások körébe nem tartozhat bele a sztrájk közbeni tanítás. A Népszava cikke szerint a Fővárosi Ítélőtábla azt is kimondta: a járványhelyzetre hivatkozva nem lehet korlátozni a sztrájkjogot, akadályozni a sztrájk megtartását.

A kormány azonban semmibe vette a jogerős ítéletet, és a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetre hivatkozva adta ki a pedagógusok sztrájkjogát súlyosan korlátozó rendeletet.

Már az Európai Szakszervezeti Szövetség Oktatási Bizottságát is tájékoztatták a kialakult helyzetről, így hamarosan az Európai Parlament és az Európai Bizottság is értesülhet a történtekről. A PDSZ országos választmányi tagja, Nagy Erzsébet a lapnak elárulta, az Oktatási Világszervezetet és az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetét is megkeresték, illetve attól sem riadnak vissza, hogy amennyiben szükséges, nemzetközi bíróságra vigyék az ügyet. Közben a március 16-ára meghirdetett határozatlan idejű sztrájk szervezését és a sztrájkbizottsági egyeztetéseket is folytatják.