Miért kevés az oktató sok autósiskolában? (x)

Milyen okokra vezethető vissza, hogy számos autósiskola oktatói létszáma megfogyatkozott, méghozzá egészen látványosan? Minek tudható be, hogy egyre kevesebb oktató segíti a tanulók fejlődését? 

A cikkben ennek a nem éppen pozitív jelenségnek fogunk utánajárni. Megnézzünk, hogy mire vezethető vissza az oktatók látványosan csökkenő létszáma. Másrészt megvilágítjuk, hogy mit lehet tenni tanulóként a jelenség hatékony kezelésének érdekében. Jöjjenek tehát a részletek!

Mi mindent jobb átgondolni, mielőtt elkezdenéd a jogosítványszerzés folyamatát?

Racionális módon az elsők között a “hol” kérdésre keres választ az ember, miután eldönti, hogy szeretne végre jogosítványt szerezni. Tehát elsőként az autósiskoláról kellene döntésre jutni.

Aminél szempont lehet a megközelíthetőség, az ár-érték arány, a hozzáállás vagy többek között a LikeDrive autósiskola manuális váltós, esetleg automataváltós oktatásának lehetősége. Csupa olyan szempont, ami ideális esetben segítheti a folyamatot.

Nem árt persze éppenséggel az sem, ha az autó és az intézmény mellett az oktató személye kapcsán is sikerül megfelelő döntést hozni. Ami nem is olyan egyszerű manapság, tekintve az oktatók korlátozott rendelkezésre állását.

Miért kevés az oktató számos iskolánál?

A nem éppen pozitív jelenség egyik kiváltó oka, hogy az utóbbi években nem képeztek megfelelő számban és volumenben gépjárművezetői oktatókat. Olyannyira, hogy csak az idei évben indult újra a képzés.

Aminek az lett a nem éppen pozitív eredménye, hogy az oktatói szakma szép lassan elöregedett. Ami önmagában nem egy kedvező állapot, de sajnos még ezt is fokozta néhány negatív körülmény.

Például az, hogy néhány közismert, nagy iskolából a kedvezőtlen feltételek miatt elmentek az értékes szakemberek. Ami viszont sok kellemetlen problémát generált. Ahol ugyanis nem áll rendelkezésre elég tanár, ott a KRESZ tanfolyam és vizsga teljesítése után körülményes elkezdeni a gyakorlati vezetés folyamatát.

Tanulóként mit lehet tenni a nem éppen kedvező jelenség ellen?

A leginkább célravezető arra törekedni, hogy minél tudatosabb döntést sikerüljön hozni az autósiskola kiválasztásának a kérdésében. Amihez értelemszerűen nem kevés információszerzés és utánajárás javasolt.

Amennyire csak lehet, megéri alaposan leinformálni a szóba jöhető iskolák mindegyikét. Akár direktben náluk kérdezve, akár korábban odajárt tanulók visszajelzéseit kérve vagy azoknak utánaolvasva.

Kulcsfontosságú ugyanis, hogy a KRESZ tanfolyam és vizsga teljesítése után lehetőség szerint minél hamarabb sikerüljön megkezdeni az autóvezetés gyakorlati óráit. Ezáltal ugyanis hatványozottan elősegíthető a gyorsabb fejlődés, illetve a minél hamarabbi jogosítványszerzés.