Létezik pontos, otthoni gyűrűméretvételi praktika? (x)

A gyűrűvásárlás mindig egy izgalmas dolog. Ehhez persze van egy fontos szempont, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül, ez pedig a megfelelő méret kiválasztása. Amennyiben nem ékszerüzletben vásárolod a gyűrűt, akkor érdemes tudnod ezekről a módszerekről, hogy könnyedén ki tudd választani a megfelelőt.

Óvatosan a méréssel

Az otthoni méretvétel nagy előnye, hogy bármikor elvégezhető, a nap bármely szakában, de azt sem szabad elfelejteni, hogy laikusként igen nagy a hibaszázalék esélye. Éppen ezért, ha lehetőség adódik rá, mindenképp érdemes szakember segítségét kérni, vagy legalábbis ellenőrzés céljából egy ékszerboltban is elvégezni a mérést. Ebben az esetben már jóval nagyobb eséllyel rendelünk megfelelő méretet. Az Ékszerpalotánál kapható ékszerek mindegyikére örök élet garanciát vállalnak, ami nagy segítség az esetleges méretprobléma során.

A különböző módszerek sajnos rejtenek magukban hibázási lehetőséget, így nagyon körültekintően kell eljárni ennek. Számtalan lehetőség adott, melyek közül néhányat most mi is sorra veszünk. Ne feledd, ezek remek kiindulópontjai lehetnek egy pontos vagy épp pontatlan mérésnek, így mindig csak akkor kezdj bele, ha van rá elegendő időd, hogy akár tizedmilliméteres pontossággal dolgozz.

Méretvétel otthon

Nagyon fontos szempont az otthoni méretvétel során, hogy sosem szabad szélsőséges hőmérsékleti viszonyok mellett vagy épp edzés után alkalmazni. Ezekben az esetekben az ujjak jelentős elváltozást mutatnak, azaz nagy melegben vastagabbak, míg hidegben vékonyabbak lesznek. Az ilyenkor választott karikagyűrű az ellentétes időszakban meglehetősen sok kellemetlenségnek lesz az okozója.

Egy meglévő gyűrű alapján is meghatározhatjuk a méretet, amihez nincs szükség másra, csak egy vonalzóra vagy egy tolómérőre. Ebben az esetben a vonalzóra rá kell tenni a gyűrűt, majd leolvasni a belső szélek távolságát. Ha van otthon tolómérő, akkor ezt még pontosabban megtehetjük vele.

Egy 34 milliméter vastagságú papírcsík is sokat segíthet, amit a kérdéses ujj köré kell tekerni úgy, hogy bejelöljük azt a pontot, ahol metszik egymást. Utána ezt egy vonalzó mellett kiterítve megmérjük és meg is kaptuk az ujjunk méretét. Ez persze nem a gyűrűméret, így azt egy megfelelő táblázat segítségével állapíthatjuk meg. Jó, ha tudjuk, hogy a legtöbb webáruház örömmel segít abban, ha egy kicsit eltértünk a mérettől és könnyedén kényelmesre igazítják az ékszert!

Érdemes figyelembe venni a karikagyűrű választása esetén, hogy a két kéz ugyanazon ujja sem egyforma méretű, ezért az esküvő előtt érdemes ezeket a méréseket újra elvégezni.

Ahogy látható, a méretvétel soha nem egyszerű feladat, de megkönnyítheti a dolgunkat egy közeli ékszerbolt, vagy egy, a neten rendelhető gyűrűmérő eszköz is.