Hogyan ismerhető fel időben, hogy az autógumi kopott? (x)

Mi segíthet könnyebben felismerni azt, ha az autógumi már kopottnak számít? Hogyan segíthető elő az észlelés azoknál az autósoknál, akik kevésbé jártasak műszaki kérdésekben? A cikkben erre a felvetésre mutatunk egy igencsak hatásosnak tűnő innovatív megoldást.

Amiért kulcsfontosságú az autógumik kopásának időben történő felismerése

A gumiabroncs használatának egyik sajátosságaként mindenképp tudatosítani kell magunkban, hogy az autógumik bizony idővel elkopnak. Bármennyire is kifogástalan minőségű garnitúrát szerzünk be például az Olcsobbgumi.hu téli gumi kínálatából, ezt nem tudjuk elkerülni.

A rendszeres használat egyik velejárója ugyanis, hogy az autógumik futófelülete elkopik. Ezzel együtt a csatornák mélysége is csökken és ezáltal kevésbé tudnak segíteni a vízelvezetésben és a tapadásban.

Ezáltal csökken az autó kezelhetősége. Akár még normál útviszonyok között is megnőhet a fékút, csapadékos időben, nedves útviszonyok között pedig fokozottan fennállhat a veszélye a nemkívánatos baleseteknek.

Laikusként nem feltétlenül könnyű észrevenni a gumik kopását

Aki fogékony a téma iránt, tehát az autóvezetésen túl annak a műszaki sajátosságait tekintve is otthon van, annak bizonyára nem okozhat különösebb gondot a gumiabroncsok kopásának időben történő felismerése.

Nehezebb a dolog viszont a laikusok körében, akik mondhatni nem értenek ahhoz, hogyan is nézhet ki egy már kopottnak számító autógumi. Valamilyen formában számukra is lényeges, hogy észleljék a kopás mértékét.

Pontosan ebből a szempontból jelenthet kiemelt hasznot egy innovatív kínai találmány. Rögvest megmutatjuk, pontosan milyen megközelítéssel segíthet áthidalni ezt a problémát.

Kínai találmány segíthet könnyebben felismerni az autógumik kopását

Maga az ötlet pont az egyszerűség miatt tűnik igencsak hatásosnak és működőképesnek. A koncepció lényege, hogy a gumiabroncs profilja alá egy narancs vagy egyéb élnénk színű réteg kerülne, amely a gumiabroncs kopásával párhuzamosan fokozatosan előtűnik.

Autósként tehát nem is lenne más a feladat, mint azt figyelni, hogy a feltűnő szín láthatósága milyen ütemben változik. Amint szemmel könnyen látható a módosulás, az egyértelműen arra ösztönözné az autósokat, hogy ideje lecserélni a szettet.

Magának a találmánynak a Discolor Tyre nevet adták. Mostanáig nem jöttek ki arra vonatkozó hírek, hogy bármelyik gumigyártó a gyártási folyamat részévé alakította volna a technika alkalmazását.

Ugyanakkor könnyen lehet, hogy ez csak idő kérdése. Mindenesetre biztató előjel, hogy egy tervezői díjat már nyertek a kínai ötletgazdák a Discolor Tyre koncepcióval, vagyis a gumiabroncsok kopásának felismerését megkönnyítő eljárással.

Fotó: olcsobbgumi