Előzzük meg az algásodást! (x)

Mikor tartósan sokat süt már a nap, és egyre melegebbek a nappalok és az éjszakák is, már beszerezhetjük a családi medencét, vagy elő is kaphatjuk, vagy beüzemelhetjük az addig a téli pihenőjére küldött kerti medencét. Ekkor el is kezdődik az a vízkezelési folyamat, amit időről időre el kell végezni ahhoz, hogy minden simán mehessen az egész pancsolós szezon idején.

Ám ettől nem kell megijedni, mert ha betartjuk az alapvető lépéseket, mindenki csak mosolygósan fog gondolni az együtt töltött vidám medencézős programokra. Nem fogja beárnyékolni semmiféle fertőzés vagy az algásodás okozta probléma az üde napokat.

Kis növények, nagy bajok?

A zöld nagyon jól mutat a kertben, de nem magában a medencében. Ha a kerti medence vize ilyen árnyalatot ölt, nyálkás és még a szaga sem kellemes, az azt jelentheti az esetek nagyon nagy százalékában, hogy bizony az algák elszaporodtak benne. Sokkal jobb, ha inkább mi érezzük magunkat jól a családi medencében, mint ők. A meleg víz, a napfény és a szén-dioxid hármasa már elegendő ezeknek a medencébe a szelek szárnyán érkező vagy az esővel bekerülő kis növénykéknek a rendkívül gyors elszaporodásához. Maga a kis alganövény önmagában nem káros az egészségre, de vele együtt különböző mikroorganizmusok is elszaporodnak. Ezek már komoly veszélyforrások lehetnek az egészségre.

Küzdeni kell az algák elszaporodása ellen

Nagyon lényeges, hogy a víz klórtartalma a megfelelő szintre legyen beállítva minden esetben. A medencében literenként 0,61,0 mg szabadklór-tartalmat tartanak ideálisnak. Nem szabad elmulasztani ennek heti ellenőrzését, de ha nagy a meleg, akkor még gyakrabban, mert ekkor az algák is gyorsabban szaporodnak és a klór is gyorsabban bomlik. A sokkoló klórozás elvégzése is ajánlott úgy kéthetente. Persze ha nincs jól beállítva a medencevíz pH-értéke, akkor a klór, bár mennyisége elegendő kellene, hogy legyen, mégsem képes a megfelelő tisztítóhatást kifejteni. A megfelelő pH-érték 7,5, ami kicsit lúgos, az emberi szem pH-értékéhez igazodik. A Medence Óriásnál kapható algamentesítő szereket is érdemes használni időszakosan.

Hagyományos segítőink

Az okos eszközöket azért találták ki, hogy azokat használjuk megelőzésre és a bajok elhárítására. Az egyik ilyen eszköz, melyet az algásodás elleni küzdelemhez nagyon hatékonyan alkalmazhatunk, a szűrőberendezés. Ez a vízforgatóval összekötve nagyon hatékony védvonalat képez a kórokozók elleni küzdelemben. Azt ajánlják, hogy a vízforgató rendszer naponta kétszer teljesen forgassa át a medence vizét.

A Medence Óriás weboldalán sok szűrőberendezéssel összekapcsolt vízforgató készüléket talál és hozzájuk a megfelelő szűrőközeg is beszerezhető. A szkimmer és egy leszedőháló segítségével a kerti szennyeződéseket távolíthatjuk el, így azok nem indulhatnak bomlásnak a fenéken. A pelyhesítőszer a kis koszok begyűjtését segíti. Egy jó medenceporszívó pedig garancia a tökéletes vízhigiénia eléréséhez.

Fotó: medenceorias