Bélszín készítési kisokos kezdőknek (x)

Ha elkezdesz grillezni, és folyton újabbnál újabb receptekkel próbálkozol, óhatatlanul is szembejön majd a bélszín is, mint kihívás. 

Ha azt szeretnéd, hogy már az első próbálkozás is remekül süljön el, akkor  érdemes magadat felvértezni egy olyan alapvető tudással, amivel magabiztosnak érezheted magad, és bátran foghatsz neki életed első marhabélszínjének, amivel lenyűgözheted a családodat és a barátaidat. Szóval érdemes tovább olvasni, hogy megtudd, mire kell odafigyelni a tökéletes marhabélszín elkészítéséhez.

Milyen marha húsát érdemes választani?

Azt már az elején érdemes leszögezni, hogy nagyon nagy különbségek lehetnek marhahús és marhahús között. Ha nem szeretnéd, hogy az első bélszínsütési próbálkozásod eleve kudarcra legyen ítélve, akkor nem szabad az olcsóbb, alacsony kategóriás húsok között keresgélned. Ezek ugyanis javarészt tejhasznú állatok húsából készülnek, aminek az íze csapnivaló lesz, akármilyen füszerezéssel, mártással, vagy előkészítéssel is próbálkozol.

Ezzel szemben a húshasznú marhák húsából készült bélszín mennyei ízeket tud produkálni már minimális fűszerezés mellett is. A textúrája, a süthetősége összehasonlíthatatlan a korábban említett tejhasznú állatokéhoz képest, így bátran kijelenthetjük, nem tanácsos elgondolkodni sem rajta, hogy alacsonyabb minőségű húst vásárolj.

Te már megtaláltad a tökéletes forrást, ahonnan beszerezheted a hozzávalókat, már csak egy jó sütő hiányzik az örömödhöz? Válogass a Grillplaza.hu legjobb faszenes grilljei közül, hogy megtapasztalhasd az igazán füstös ízek egyedi világát!

Mennyire kell átsütni a húst?

Ez mindig egyedi, többféle mód is van, szóval előre tisztázd le mindig a vendégeiddel, hogy melyik elkészítési módot preferálják. És persze az sem árt, ha tisztában vagy a válaszuk jelentésével. Lássuk tehát, milyen lehetőségek vannak:

  • Rare-maghőmérséklet: 54℃, állagát tekintve hasonló a nyers állapothoz, de ebben az esetben a hús már kellőképpen átmelegedett ahhoz, hogy emberi fogyasztásra alkalmas legyen.
  • Medium rare-maghőmérséklet: 58℃, valamivel világosabb, mint a rare szeletek.
  • Medium-maghőmérséklet: 63℃, a hús színe rózsaszín, ahogy a neve is mondja, közepesen átsütött.
  • Medium-well-maghőmérséklet: 68℃ szürkébe hajlóan rózsaszín, szaftos hús.
  • Well done-maghőmérséklet: 70℃, teljesen kiszürkült hús, ami csak kissé szaftos, abszolút átsült.

Honnan tudhatod a pontos maghőmérsékletet?

Többféle maghőmérő közül választhatsz, de a legpontosabb eredményeket az okos verziók segítségével érheted el, amik a sütés alatt végig a húsba tűzve maradnak, majd az ott mért eredményeket folyamatosan továbbítják a csatlakoztatott telefonra, táblagépre. 

A hozzá készített alkalmazás pedig pontosan jelzi a számodra, hogy mikor jött el az a pont, amikor le kell venni az adott szeletet a rácsokról. Kellemes grillezést, jó étvágyat kívánunk!