Az állattartás kockázatai – láthatatlan betegségek kivédése (x)

Nem véletlenül mondják azt, hogy az állattartáshoz felelősségérzet is kell, és itt most nem csak arra gondolunk, hogy gondozzuk, ápoljuk és etetjük az állatokat. Sokan elfelejtik, hogy higiéniai szempontból az állatok veszélyforrásnak is minősülhetnek. A kutyáktól és a macskáktól kezdve egészen a haszonállatokig mindegyik hordozhat valamilyen kórokozót.

A következő cikkben most utánajárunk, hogy milyen módszerek segítenek nekünk az állatok életterének fertőtlenítésében.

Baktériumok az állattartók környezetében

Az állatoknak ugyanúgy megvannak a maguk betegségei, mint mondjuk az embereknek és sajnos előfordulhat, hogy ezek a vírusok ránk nézve is veszélyesek lehetnek. Ha egyes kórokozók az emberekre is átterjedhetnek, akkor azt zoonózisnak nevezzük. Mit kell tudnunk ezekről a baktériumokról?

Az állatok esetében lényeges az életterük hatékony fertőtlenítése. Azonban ezt oly kíméletes módon kell tennünk, hogy a módszer se minket, se az állatot ne tegye ki felesleges veszélynek. Az UV-C technológia például ebben a segítségünkre lehet.

A technológia hatása

Az UV-C lámpák az állatok közelében fellelhető kórokozókat is elpusztítják. A speciális germicidlámpa 253,7 nm-es sugárzása könnyedén csírátlanítja a felületeket, a légteret, s megsemmisíti a vírusokat, a gombákat és a penészt.

Még az olyan apró mikrobákkal is elbánik, amelyeket csak nagy intenzitású sugárzás képes kiiktatni.

A haszonállatok tartása esetében a PRRS és más vírusok ellen is hatékony fegyver lehet egy germicidkészülék, de a kutya-, macskatenyésztés világában is elterjedt eljárás. Egy-egy betegséget vagy alomcserét követően a rendszeres használattal számos egészségügyi probléma megelőzhető.

Szintén nélkülözhetetlen lehet az UV-C lámpa a kutyakozmetikai eszközök fertőtlenítése során. A Hollandimpex lég- és felülettisztító készülékei között több ehhez hasonló darabot találhat.

Sterilitás mesterfokon!

A magasabb fokú sterilitás csak közvetlen besugárzással érhető el. Ilyenkor a falra szerelhető, állvánnyal mozgatható, szabadon sugárzó lámpák jöhetnek szóba. Beüzemelésük nem igényel komolyabb szakértelmet, viszont csak akkor müködtethetőek, ha senki nem tartózkodik az adott helyiségben. A termék több lámpával is el van látva, így több irányba képes sugározni, ami garantálja a gyors és hatékony csírátlanítást.

Persze más a helyzet a zárt rendszerű légtisztítókkal. Ezeket már akár a nap 24 órájában is üzemeltethetjük, mivel a sugárzás nem képes kijutni a külső környezetbe.

Remélem, most már Ön is tisztában van azzal, hogy milyen lehetőségei vannak. Iktasson ki minden veszélyforrást az állatok környezetében, hiszen semmi nem fontosabb, mint az egészség.