Szegedre is jut a MÁV legújabb jegyautomatáiból, a tram-train vonalára régiek kerültek

A MÁV-START újabb jegy- és bérletkiadó automatái álltak forgalomba, ezúttal 24 a Budapest-Esztergom, 27 pedig a Budapest-Vác-Szob vasútvonalon, így mindösszesen már százat telepítettek a vasúttársaság szakemberei tavaly év vége óta. A most üzembe állított és a Nyugati pályaudvarra korábban telepített új automaták révén évente tízmilliónál is több utas juthat az eddigieknél kényelmesebben menetjegyhez, illetve bérlethez .

A telepítés most befejezett szakaszában újabb 54 új automatát helyezett üzembe a vasúttársaság:

 • 24-et a Budapest-Esztergom,
 • 27-et a Budapest-Vác-Szob vasútvonalon,
 • 3-at pedig a Budapest–Veresegyház–Vác vonalon,

ahol február végéig további 12 új automata áll majd az utasok rendelkezésére. Több megyeszékhelyen, így

 • Székesfehérváron 6, 
 • Szolnokon 7,
 • Szegeden pedig 3 készüléket adnak át.

További 1-1 új jegykiadót telepít a MÁV-START Siófokra, Dunaújvárosba, Zircre, Felsőpakonyba és Hárosra.  Februárban 10 felújított automata kihelyezése várható a Székesfehérvár–Tapolca, 8 pedig a Székesfehérvár–Gyékényes vasútvonal állomásaira. Tavaly novemberben kezdődött meg az új jegykiadó automaták tömeges telepítése. 2022 nyarára a budapesti főpályaudvarokon, az elővárosi állomásokon, valamint megállóhelyeken 375 új berendezés fogja biztosítani az utasok gyors, kényelmes jegyvásárlását.

Tavaly év végéig 24 automatát a BudapestSzékesfehérvár vonalra telepítettek, huszonkettőt a Nyugati pályaudvar utasai vehettek igénybe, egy készülék pedig Erdőkertesre, az utaskomfort színvonalának növelése érdekében épült új típusú utasbeállóba került. A 375 új jegykiadó automatából 275 kártyás és készpénzes, míg 100 kizárólag bankkártyás fizetésre lesz alkalmas. A fejlesztésnek köszönhetően a készülékek száma több mint háromszorosára emelkedik.

Fotó: MÁV

Az új berendezések üzembeállítását megelőzően a meglévő 170 automata is megújult. Tavaly június 30-áig karbantartást követően mindegyik frissült a MÁV Szolgáltató Központ által fejlesztett jegyértékesítő (JÉ) szoftverrel. Az elővárosból leszerelt eszközök új helyszínekre, jellemzően a nagy utasforgalmú vidéki állomásokra és megyeszékhelyekre, valamint a balatoni vonalakra és

utasforgalmi próbaüzemben Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő tram-train vonalára kerültek.

A korszerűsítés mellett a forgalmas állomásokon a sorban állás kiváltása a cél, de a vasúti szolgáltatás hatékonyságát is kedvezően befolyásolja, ha minden utas már megváltott jeggyel száll vonatra. Az új automaták a korábbiaknál strapabíróbbak, korszerűbbek, rongálásbiztosak, antigraffiti-bevonattal rendelkeznek és időjárásállóak is.

Az automatákból értékesített jegyek száma folyamatos növekedési tendenciát mutat, ami az újonnan üzembe helyezett berendezések számának növekedésével várhatóan felgyorsul. Tavaly már a jegyek

 • 12,5 százalékát jegykiadó automatákból,
 • 29,3 százalékát online (webes felületen vagy a MÁV applikáción keresztül),
 • 47,9 százalékát pedig jegypénztárban

vették az utasok. Az érintésmentes vásárlás térnyerése jól kimutatható a MÁV-Volán-csoportnál is, 2021-ben az utasok majdnem egyharmada váltotta meg jegyét az új ELVIRA felületén, vagy a vasúti és Volánbusz termékeket is tartalmazó MÁV applikáción keresztül. Az online jegyértékesítő alkalmazás népszerűségét jól mutatja, hogy hamarosan köszönthetjük az 1 milliomodik olyan regisztrálót, aki a 2020. év végi fejlesztésnek köszönhetően mindkét online csatornára érvényes felhasználói fiókot nyit.

A korszerűbb automatapark növeli a szolgáltatási színvonalat és kedvezőbb feltételek mellett üzemeltethető. Mindemellett számos más újítás is szerepel a MÁV-START jegyértékesítési fejlesztései között:

 • Az e-nyugta révén csökkenthető a papírfelhasználás.
 • A felhasználói igényeknek megfelelően a kedvezmények már százalék alapján is előválaszthatók, segítve a kedvezményrendszert nem ismerő utasok vásárlásait.
 • A TramTrain zónás termékek bevezetésével pedig február végétől helyi közlekedési bérlettermékek is vásárolhatók a jegykiadó automatákból.