Orbán: Magyarország egy sikertörténet, a külföldi újságírók „a magyar haverjaikra hivatkozva” szamárságokat írnak

Egy sikertörténet Magyarország jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, amelyről az MTI számolt be. A kormányfő az idei eredményeket sorolva elmondta: 20 százalékkal emelkedik a minimálbér, a kormány történelmi elégtételként visszaadja a 13. havi nyugdíjat, a 25 év alattiak az idei évtől nem fizetnek személyi jövedelemadót, a gyermeket nevelők pedig visszakapják a tavaly befizetett adójukat.

Itt olyan dolgok történnek, amelyre minden magyar büszke lehet fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: az átlagos magyar ember látja, hogy összességében mindenki minden évben egy lépést tehet előre. Mindezek önmagukban is cáfolják azt, amit a baloldal mond hangsúlyozta.

Bosszantó, ha eközben külföldi újságírók a magyar haverjaikra hivatkozva szamárságokat írnak, de politikai jelentősége ennek nincs.

Magyarország jégtörő lehet Oroszország és a Nyugat között mondta a miniszterelnök. A kormányfő a keddi, Vlagyimir Putyin orosz elnöknél tett látogatását úgy értékelte: Magyarország NATO- és uniós tag, ugyanakkor jó kapcsolatra törekszik Oroszországgal, ezzel a magyar modellel teljesen eltér a legtöbb uniós országtól. Mindez jól működik jegesedéskor fogalmazott, vagyis a jelenlegihez hasonló konfliktushelyzetben, ezért is jellemezte utazását békemisszióként. Rámutatott: az ő, Putyinnal történt találkozója után hamarosan a német kancellár, valamint a francia elnök is Moszkvába látogat.

Orbán szerint az energiarendszer fenntartása az orosz gázzal lehetséges, így a külgazdasági és külügyminiszter tizenöt évre állapodott meg Moszkvával évi 4,5 milliárd köbméternyi gáz szállításában, amelyet további 1 milliárddal növelne Magyarország, ez majdnem eljutott a megállapodásig, azonban még egyeztetést igényel.

Elmondta azt is, hogy Magyarország jól halad abba az irányba, hogy 2030-ra az ország számára szükséges energiamennyiség legfeljebb 10 százalékát állítsa elő fosszilis forrásokból. A kormányfő kijelentette: Magyarország már most is klímabajnok, az élmezőnyben van a kibocsátáscsökkentésben, a jövőben pedig a Paks II. beruházás és a már jelenleg is jó ütemben haladó naperőműfejlesztés hozzásegíti majd az energiafüggetlenség megteremtéséhez.