A budapesti robotikai versenyen a Déri Miksa Műszaki Technikum két csapata is dobogós lett

Komoly járványügyi korlátozások mellett ugyan, de két év után újra személyes részvétellel lehetett megrendezni január végén az általános és középiskolásoknak a Magyar Ifjúsági Robot Kupa budapesti ligáját. Ezen a szegedi Déri Miksa diákjai kiemelkedően szerepeltek –számolt be róla a Délmagyarország.

A kezdetektől a Neumann Társaság szakértőivel, szakmai támogatásával megvalósuló robotkupa a RoboCupJunior (RCJ2022 Thaiföld, EURCJ2022 Portugália) magyar minősítő versenye és nemzeti könnyített versenye is. Rescue Beginner, Rescue Line Entry, Rescue Maze Entry, Rescue Line és Rescue Maze kategóriákban volt lehetőség versenyezni, így a budapesti ligákban – amelyet a VIK Baptista Gimnáziumban szerveztek meg – a labirintusokban feladatokat végrehajtó, menekítő és a vonalkövető robotok mesterei mérhették össze a tudásukat.

A járványügyi előírások miatt a szokásosnál jóval kevesebb kísérő jelenlétében ugyan, de az élő megmérettetés most különösen fontos volt, mert a robotika exponenciálisan fejlődött a pandémia eddigi két évében is, amely alatt a diákoknak a szokásosnál szűkebb lehetőségük volt a robotok építésére. A robotokat Legóból rakták össze, amelyet szenzorokkal okosítottak, hogy aztán a meghatározott feladatot elvégezze a programozása alapján.

Fotó: Képes Gábor / NJSZT

A Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Műszaki Technikum két csapata is részt vett a versenyen.

Az úgynevezett nem minősítő kategóriában a 9. osztályosok az előkelő második, a tizedikesek a harmadik helyet érték el. Bíró Máté, Forgács László és Gábor Félix, illetve a tizedikes Tóth Domonkos Zoltán, Tóth Marcell és Tóth Roland felkészítője Halmágyi Andrea tanárnő volt. 

A legkeményebb pályán egy komoly emelkedővel is meg kellett küzdenie a robotoknak, miközben a betűvel jelölt és így felismerendő megállóhelyeket keresték, hogy ott egy-egy kis kockát, azaz „csomagot” is letegyenek. Volt olyan robot, amely „körülnézve” tájékozódott, egy másik, tankra hasonlító viszont hőkamerával térképezte fel a környezetét – számolt be a lap.