Itt a válasz az árstopra: az üzletláncok elkezdték korlátozni a vásárolható élelmiszermennyiséget

A kormány döntése alapján életbe lépett az árstop egyes alapvető élelmiszerekre, több üzletlánc mennyiségi korlátozást vezetett be a hatósági áras termékekre. A Spar Magyarország mennyiségi korlátozást vezetett be valamennyi üzletében a kormány döntése alapján hatósági árral szabályozott termékekre február 1-jétől. Az áruházi és online vásárlások esetében

  • a búzafinomlisztből és a kristálycukorból 10 kilogramm,
  • a napraforgó-étolajból 10 liter,
  • a 2,8 százalékos tehéntejből 12 liter,
  • a sertéscomb esetében 10 kilogramm,
  • a csirkemell és -farhát esetében kiszereléstől függően 4 tálca vagy 3 kilogramm

lesz az egyszerre megvásárolható maximális mennyiség. A kiemelkedő érdeklődés miatt döntöttek a mennyiségi korlátozás bevezetéséről, a döntéssel azt szeretnék elérni, hogy továbbra is a megszokottak szerint tudjon hozzájutni mindenki háztartási mennyiségben az érintett termékekhez jelezte Maczelka Márk, a Spar Magyarország kommunikációs vezetője.

A CBA hálózathoz tartozó vállalkozások maguk dönthetik el, hogy vezetnek-e be mennyiségi korlátozást a hatósági áras termékekre. Egyes üzleteikben van értékesítési korlát, de többségben vannak azok az egységek, ahol erre egyelőre nem volt szükség tájékoztatott a CBA kommunikációs igazgatója. Fodor Attila közölte: a lakosság ellátását zavartalanul szeretnék biztosítani, ezért tartották szükségesnek limitálni a mennyiségeket azokban a boltokban, ahol felvásárlást tapasztaltak.

A mennyiségi korlátozás a CBA üzleteiben nem egységes, különböző limitek léptek életbe az adott vállalkozás döntésétől függően.

A Lidl Magyarország is azt közölte, hogy február 1-jétől mennyiségi korlátozást vezetett be az árstop hatálya alá eső élelmiszerekre. Az egyszerre megvásárolható termékek mennyiségének maximalizálását a vállalat a vásárlók érdekében hozta meg, hogy folyamatosan biztosítsa az áruellátást, elkerülve az egyéb kereskedői felvásárlás lehetőségét. A maximálisan megvásárolható mennyiség

  • a Koronás kristálycukor és Belbake búzafinomliszt esetében 10-10 kilogramm,
  • a 2,8 százalékos zsírtartalmú Pilos UHT tejnél 12 liter,
  • a VitaD'or Napraforgó-étolaj esetében 10 liter.

A Tesco Magyarország áruházaiban a hatósági ár hatályba lépése után előfordulhat, hogy egyes hatósági ár alá tartozó termékek a 2021. október 15-i árnál is kedvezőbb áron lesznek megvásárolhatók. Ezekre vonatkozóan állítanak be limitet az egyszerre maximálisan megvásárolható mennyiségre. A normál háztartási mennyiség terméktől függően 512 darab.

Kedden, az árstop életbe lépésének napján semmilyen termékre nem vonatkozik mennyiségi korlátozás.

Az Aldi Magyarország egyelőre vizsgálja a lehetőségét a hatósági áras termékek esetben egy esetleges mennyiségi korlátozás bevezetésének. (via MTI)