Hogyan fizethetünk online? (x)

A készpénzmentes fizetés fellendülőben van Magyarországon online és offline egyaránt. Viszont vannak, akik még mindig nem bíznak benne, pedig szinte már rá vagyunk kényszerítve, hiszen amennyiben bankkártyára kapjuk a fizetésünket, az a legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás, ha kártyás vásárlással költjük el. Akár a készpénzfelvételre gondolunk, akár az online vásárlások utánvéttel történő fizetésére, általában felmerülnek plusz költségek, amelyeket jobb elkerülni.

A kártyahasználattal kapcsolatos bizalmatlanságok még nagyobb mértékben jelentkeznek, amennyiben webshopon keresztül történő vásárlásról van szó, pedig már több online fizetési lehetőség is rendelkezésre áll. Igyekszünk ezek közül ismertetni néhányat.

Bankkártya

A legtöbb webáruházban lehetőség van online bankkártyás fizetésre. Egyesek bizalmatlanok ezzel kapcsolatban, nem szívesen adják meg kártyájuk adatait az interneten, viszont ismert szolgáltatókon keresztül, alapvető biztonsági feltételeket figyelembe véve – vírusirtó program a számítógépen, SSL tanúsítvánnyal rendelkező honlap stb. – nem kell tartanunk ettől a fizetési formától. Sőt, bizonyos megközelítésből ez a legbiztonságosabb fizetési mód, ugyanis a kártyatulajdonosnak joga van töröltetni bizonyos időn belül a tranzakciót olyan fizetések esetén, ahol nincs jelen a kártya.

Virtuális bankkártya

Ha még így is bizonytalanok vagyunk, a bankok többségénél lehetőség van virtuális bankkártyát igényelni, amellyel kizárólag online vásárolunk és jó esetben csak a vásárlás éppen aktuális összegét tároljuk rajta, így ha esetlegesen kiszivárognak a kártyánk adatai, akkor sem érhet minket komoly veszteség.

Fizetési szolgáltatók

A webáruházak többsége egyéb lehetőségeket is kínál a fizetésre. A különféle fizetési szolgáltatókon keresztül történő fizetés is egyre elterjedtebb. Közülük talán a legnépszerűbbek a PayPal és a Barion. Virtuális tárcáknak is nevezik őket.

Előre utalás

Gyakran lehetőség van előre utalásra, amely szintén készpénzmentes fizetési formának bizonyul, de nem kell online megadni a kártyaadatokat, így a szkeptikus vásárlók egyik kedvelt megoldása.

Utánvét

Aki még mindig bizonytalan, választhatja az utánvétes fizetés lehetőségét is, így kifizetheti rendelését a futár érkezésekor készpénzzel, vagy akár bankkártyával. A webshop tulajdonosának ez általában plusz költséget jelent, így sok esetben csak felárral vehetjük igénybe ezt a szolgáltatást, ezzel is arra sarkallnak minket, hogy egyenlítsük ki a vásárlásunk ellenértékét már a vásárlás időpontjában, a fentebb részletezett módszerekkel.

A felsorolt lehetőségek csak a legnépszerűbb fizetési módokat részletezik, természetesen ezeken kívül egyéb megoldások is rendelkezésre állnak. Mindenki ki tudja választani a számára legmegfelelőbb lehetőséget a készpénzmentes fizetésre.