Narancs riasztást adtak ki szinte egész Magyarországra, a vasút jelentős része már alig tartja magát

Szeles, sokfelé viharos idő van, helyenként 100 km/h-t meghaladó széllökésekkel vasárnap. Szegeden délután 2-ig a legnagyobb erejű széllökés 81 km/h-s volt, a Balatonnál azonban 113 km/h-t is regisztráltak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat négy kivételével minden magyar megyére, köztük az összes dél-alföldire is, másodfokú veszélyjelzést adott ki a széllökések miatt.

Csongrád-Csanádban vasárnap a várt legerősebb lökések meghaladhatják a 90 km/h-t.

A szél várhatóan marad estig, de 17 óra után már csak élénkek lesznek a lökések, hajnali 1-től pedig teljesen eltűnhetnek. Vasárnap cikkünk megjelenéséig, azaz délután 2-ig Szegeden mérték a megyében a legerősebb lökést 81 km/h-nál, Hódmezővásárhelyen és Makón 58 és 69-es lökéseket észleltek.

A viharos erejű szél a közlekedést is megbuherálta, elsősorban a vasútit: letört egy a Nyugati pályaudvarról Szegedre tartó vonat áramszedője Nagykőrös állomásnál, megrongálódott a felsővezeték is, emiatt késnek a vonatok a szegedi vonalon, de számos vonat van késésben országszerte különböző események miatt. Van, ahol fa dőlt a sínekre, máshol a felsővezeték szakadt le, de olyan is előfordul, hogy egszerűen a viharos erejű szélátfújások miatt kellett korlátozni a vonatok sebességét.

Nagykőrös és Kecskemét között pótlóbuszok viszik az utasokat. A vasúttársaság tájékoztatása szerint a Budapest–Szeged vonalon a helyreállításig, – amely hosszabb időt is igénybe vehet – jelentős késésekkel kell számolni.

A szegedi InterCity-n most 20–90 perces késésekkel lehet találkozni.

A katasztrófavédelem is tájékoztatást adott ki, amelyben arról írnak, hogy az ilyen erős szél faágakat törhet le, fákat dönthet ki, megbonthatja az épületek tetejét. A ház környékéről érdemes összegyűjteni és fedett helyre vinni azokat a tárgyakat, amelyeket a szél felkaphat és kárt okozhat velük. Az erős szélben kidőlő fák elszakíthatják az elektromos vezetékeket. Ha bárki elszakadt vezetékkel, veszélyes helyzettel találkozik, hívja a 112-es segélyhívó számot.