Tűzifával üzletelő internetes bűnszervezetet számolt fel a szentesi rendőrség

A szentesi rendőrök elfogtak egy internetes csalásokra szakosodott csoport négy tagját, akik a világhálón eladásra szánt tűzifát hirdettek, amelyek leszállítását a vételár kifizetése után a vásárlók részére nem teljesítették írja a Police.hu.

A nyomozók 2021. szeptemberében jutottak olyan információkhoz, miszerint ismeretlenek álnéven regisztráltak az egyik legnagyobb közösségi oldal adok-veszek felületén, majd alacsony árral, továbbá ingyenes kiszállítással eladó tűzifát hirdettek meg. A csalók egy az általuk megadott telefonszámon egyeztettek a jóhiszemű vásárlókkal, majd a tüzelőanyag vételárát előre, hazai bankszámlákra kérték átutalással rendezni.

A csalogató, egyben figyelemfelhívó álhirdetésekre országszerte jelentkeztek a hideg időszak beköszönte előtt álló vásárlók, akik a megrendelt árut hiába várták, mivel az eladók minden esetben elérhetetlené váltak, ezzel mintegy 5 millió forint kárt okoztak részükre. A több hónapos felderítő munka eredményeként az Országos Rendőr-főkapitányság koordinálása mellett a Szentesi Rendőrkapitányság és a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának nyomozói azonosították a csoportnak két vezetőjét, egy 22 éves nőt és annak 19 éves társát.

A páros a gyanú elterelése érdekében 2021. augusztusában megkeresett több alkalmi ismerősét, akiknek három és ötezer forint közötti pénzösszegeket fizettek ki, hogy nyissanak különböző pénzintézeteknél a saját nevükre bankszámlát. A későbbiekben ezen bankszámlákra kérték átutalni a nem létező tüzelőfák vételárát. A feltételezett elkövetőket idén január 25-én hajnalban fogták el Pécsen és Tengeriben, amelyben részt vettek a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság bevetési egységei, valamint a Szentesi Rendőrkapitányság és a Győr-Moson-Sopron Bűnügyi Igazgatóság nyomozói.

Az eljárás során a bűncselekményből származó vagyonvisszaszerzés érdekében a rendőrök készpénzt és mobiltelefonokat foglaltak le. A gyanúsítottakat kihallgatták, a két szervezőt őrizetbe vették. Ellenük bűnszövetségben elkövetett csalás és pénzmosás megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás.