Orbán első ígérete: ha nyernek, akkor újabb elemekkel bővülnek a családtámogatási programok

Ha a jelenlegi kormánytöbbség újra bizalmat kap az áprilisi választáson, akkor nemcsak folytatódni fognak a mostani családtámogatási programok, hanem még újabb elemekkel fognak kiegészülni, és amennyiben a gazdaság jobban teljesít, mértékük emelkedni fog közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

A kormányfő azt mondta: személyes célkitűzése ebben az ügyben az, hogy ha valaki gyermeket vállal, akkor azzal az anyagi életkörülményei ne nehezebbek legyenek, hanem javuljanak. Hangsúlyozta: mély meggyőződésük, hogy ha nincsen gyerek, akkor nincsen jövő. Mi a saját gyermekeinkre szeretnénk hagyni az országot, nem pedig idegenekre, ezért ha van gyermek, akkor van jövő, ha nincs gyermek, nincs jövő se a családnak, se az országnak jelentette ki, hozzátéve, ez az első mondata a kormányprogramnak 2010 óta, de már így volt 1998-ban is. Megjegyezte: Európában a magyarok költik családtámogatásra arányosan a legtöbbet a költségvetésből, nincs olyan ország, amely a pénzügyek nyelvén is olyan fontosnak tartaná a gyermekeket és a családokat, mint Magyarország.

Közölte: mi nem akarunk bevándorlóország lenni, az lehetetlen, hogy idegen felnőttekkel pótoljuk a hiányzó magyar gyerekeket.

Az a cél, hogy olyanok legyenek Magyarországon a körülmények, hogy a családok merjenek vállalni gyermekeket fűzte hozzá. A jövő heti magyar-orosz csúcstalálkozón Orbán Viktor azt szeretné elérni, hogy Magyarország biztonsága érdekében növeljék meg a gázmegállapodásban rögzített és biztosan szállítandó gáz mennyiségét. A kormányfő jelezte, tárgyalásai előtt egyeztet mind a NATO-val, mind az Európai Unióval. A miniszterelnök azt az ellenzéki felvetést, hogy Putyin odarendelte a magyar miniszterelnököt magához Moszkvába úgy kommentálta: a magyar közvélemény pontosan tudja, hogy bennünket nem lehet sehova sem odarendelni.

Kijelentette: Magyarország egy szuverén ország és a kormánya és vezetői szuverén módon viselkednek.

Hangsúlyozta, a kormány mindig a nemzeti érdekeket tartja szem előtt a külkapcsolatokban is. Úgy értékelt: a kiegyensúlyozott gazdasági kapcsolat most a legfontosabb, ezért azt szeretné elérni a tárgyalásokon, hogy ebben a nehéz, energiaár-növekedéssel terhelt időben az orosz-magyar kapcsolatokban a kialkudott gázmennyiséget növeljék meg Magyarország biztonsága érdekében. Közölte: a gazdasági kérdések mellett nyilván nem lehet elkerülni, hogy az európai biztonsági helyzetről is beszéljenek. Ebben folytatta Magyarország álláspontja teljesen egyértelmű, a békében vagyunk érdekeltek. Magyarország NATO-tag és tagja az Európai Uniónak is, így minden ilyen tárgyalás előtt egyeztet és koordinál a nyugati szövetségesekkel:

Ezt részben már el is végeztem, a következő napokban is folytatni fogom. Tehát én úgy megyek Moszkvába, hogy mind a NATO-val, mind az Európai Unióval, mind az unió elnökségét meghatározó politikusokkal előtte egyeztetek

mondta. Szerinte a baloldal a járvány elleni védekezés támadásával túl messzire ment. Mindig mindent lehet jobban csinálni, és a mindenkori ellenzéknek az a dolga, hogy ezt is mondja, de nem mehet túl messzire a támadásban fogalmazott. Közölte: nem szabad úgy akarni a hatalmat, hogy közben a nemzet, az ország érdekei ellen teszünk. Felidézte: két éve jött létre az operatív törzs, ahol azért dolgoznak, hogy megmentsék az emberéleteket, ezért nem azt érdemlik, hogy támadják őket. Ugyan választás lesz, de a járvány elleni védekezés kérdését minél inkább ki kellene vonni a választási csatákból, és minél inkább együttműködésre van szükség mondta Orbán Viktor.

A kiindulópont a magyar emberek biztonsága, minden döntésüket ez a szempont vezeti, és ez igaz az oltásra is.

Mindig kell lennie annyi oltóanyagnak a raktáron, amennyire a magyaroknak szükségük van. Ugyanakkor ráhagyással dolgoznak, és ezek a készletek egy idő után elveszítik a szavatosságukat, tehát ha nem tudják beadni Magyarországon, akkor jobb, ha odaadják valakinek, mintha kidobnánk magyarázta. Arról is beszélt, hogy nagy hibának tartaná, ha vakcinabeszerzés szempontjából kiszolgáltatnánk magunkat az Európai Unió által összeszervezett nyugat-európai gyógyszergyártók csoportjának. Több lábon kell állni, másokkal is meg kell állapodni, és világossá kell tenni, hogy nem lehet rajtunk extraprofitot keresni tette hozzá.

Orbán Viktor az élelmiszerárstopról közölte: normális esetben a kormánynak nem kell beavatkoznia az árak alakulásába, de vannak rendkívüli helyzetek, és akkor a kormány nem mondhatja, hogy majd a gazdasági szereplők megoldják. Amíg nem kerülnek vissza a dolgok a normális kerékvágásba, valakinek meg kell védeni az embereket jelentette ki. Úgy értékelt, az infláció mögött több ok is meghúzódik, de a legnagyobb részben közreműködő ok az energiaárak növekedése, amely tekintélyes részben politikai döntések miatt alakult így. Brüsszelnek az energiaárakra vonatkozó politikája megbukott fogalmazott.

Elmondta: a klímavédelmet nem magas energiaárakkal kell kikényszeríteni, mert ennek az eredménye az, hogy minden másnak is nő az ára, hiszen energia mindenhez kell. A normális politika arról szól, hogy különböző szempontokat próbálnak folyamatosan egyeztetni, mert ugyan van klímavédelmi szempont, de élni is kell, van szociális szempont is mutatott rá. Emlékeztetett: Magyarországon hosszú évek óta rezsicsökkentéssel védik a családokat. A klímapolitikában pedig világossá kell tenni, hogy a nagy szennyezőknek kell viselniük a terheket, és nem szabad megengedni a brüsszelieknek azt, hogy áthárítsák ezeket a terheket a magyar családokra hangsúlyozta Orbán Viktor. (via MTI)