Három embercsempész harmincháromszor vitt migránsokat Szeged és Baja környékéről nyugatra

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség vádat emelt egy embercsempész bűnszervezet három tagja ellen. A bűnözői csoport 2019 októbere és 2020 januárja között 33 alkalommal juttatott a szerb-magyar határt illegálisan átlépő migránsokat Szeged és Baja térségéből Budapestre, illetve Ausztriába.

A vádirat szerint a rendőrök 2020. január 14-én, délután, az M5-ös autópálya jakabszállási lehajtójánál ellenőriztek egy személyautót vezető magyar férfit. Az egyenruhások a gépkocsiban öt szír bevándorlót is találtak, akik illegálisan lépték át a szerb-magyar határt és az embercsempész férfi Ausztriába akarta őket szállítani. A rendőrök a férfit elfogták és őrizetbe vették.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda által folytatott, alapos és széleskörű nyomozás kiderítette, hogy az embercsempész férfi az elfogása előtt 2019. október közepétől még legalább 32 alkalommal szállított a határt illegálisan átlépő, jellemzően szír bevándorlókat rendszeres fizetségért Budapestre, illetve Ausztriába. A szállításokat valamennyi alkalommal egy Budapesten élő szír férfi szervezte, aki a bűnszervezet másik irányítója, egy budapesti nő közvetítésével telefonon adta az utasításokat a szállítónak arról, hogy hány migránst kell szállítania, illetve hogy hol és mikor vegye fel őket.

A bűnszervezet legalább 86 illegális bevándorló csempészéséért felelős.

A szír vezető utasítására a nő biztosította a szállítónak a csempészjárműveket is, az embercsempészek a telefonbeszélgetéseik során a lelepleződés elkerülése érdekében „kódnyelvet” használtak. A szír férfi és a nő is rendszeres fizetséget kaptak az embercsempészésért, amit ismeretlen „futárok” juttattak el részükre. A szállító legalább 5 millió, míg a másik két vádlott fejenként legalább 7 600 000 forinttal gazdagodott az embercsempészés révén. Az elfogásukról videó is készült:

A vádlottak büntetett előéletűek. A szír vezető egy másik bűnügyben jogerősen kiszabott börtönbüntetését tölti, míg a másik két vádlott bűnügyi felügyelet alatt áll. A főügyészség mindhárom elkövetőt bűnszervezetben elkövetett, minősített embercsempészés bűntettével vádolja és végrehajtandó fegyház kiszabását indítványozta velük szemben azzal, hogy a szír férfit ki kell utasítani az országból, míg a magyar vádlottakat el kell tiltani a közügyek gyakorlásától.

A főügyészség a nőt közokirat-hamisítás bűntettével is vádolja, ugyanis az egyik csempészjárműt egy, az embercsempészésről mit sem sejtő személy nevére vette meg, ami miatt a gépkocsi tulajdonosáról valótlan adat került a járműnyilvántartásba. Ha a vádlottak az előkészítő ülésen a bűnösségüket beismerik, az ügyész a szír vádlottal szemben 10 év, a másik két bűntársával szemben pedig 7 év 6 hónap, illetve 6 év 6 hónap fegyház kiszabását indítványozta. Az ügyész a gazdagodásuk erejéig vagyonelkobzást is indítványozott a vádlottakkal szemben.

Az elkövetők bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni. A Facebook-kép illusztráció.