Egy bazi nagy stoptábla fog minket fogadni az üzletek bejáratánál februártól

A kormány arról döntött, hogy árstopot vezet be egyes alapvető élelmiszerekre. Ez alapján az érintett termékek árát úgy kell megállapítani, hogy az nem lehet magasabb a 2021. október 15. napon alkalmazott árnál. Az árstop 2022. február 1-től május 1-ig tart. Az árszabályozás az alábbi alapvető élelmiszerekre terjed ki:

  • kristálycukor
  • búzafinomliszt (BL 55)
  • finomított napraforgó-étolaj
  • házi sertéscomb
  • csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég
  • ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej

Az árszabályozással kapcsolatos tájékoztatást a kereskedőknek ki kell függeszteniük az üzletek bejáratánál jól látható helyen, csomagküldő kereskedelem esetén pedig a nyitólapon közzétenni azt, a vonatkozó rendeletben foglalt formai és tartalmi előírásoknak megfelelően. A január 26-án megjelent Magyar Közlönyben, Rogán Antal által jegyzett rendeletben is leírták, milyen táblákat kell kihelyezni. Ez nem jelent mást, mint egy stoptáblát, amelyben az „ÁRSTOP” felirat díszeleg:

A rendelet szerint a fenti színes táblát a hipermarketekben, nagy méretű szupermarketekben, szupermarketben, diszkontokban és a diszkont területi minimumánál kisebb, de bruttó 200 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletet üzemeltető kereskedőknél kell kitenni. A kisebb üzletek tulajdonosainak megengedik, hogy a fehér hátterű, illetve szürke verziót válasszák.

A szabályok betartását az általános fogyasztóvédelmi hatóság, azaz a megyei és fővárosi kormányhivatalok a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal bevonásával ellenőrzik. A szabályok megszegése 50 ezertől 3 millió forintig terjedő pénzbírsággal vagy az üzlet bezárásával büntethető.

Forrás: Kormany.hu