Rendőrautókat leszorítva az útról, száznyolcvannal menekült a főúton egy ámokfutó a rendőri intézkedés elől

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája – nem végleges döntésével – egy hónapra elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit hivatalos személy elleni erőszak elkövetésével gyanúsítanak – szól a közlemény.

A megalapozott gyanú szerint január 18-án kora délután Soltvadkerten a rendőrök – megkülönböztető fény- és hangjelzés együttes használatával – közúti ellenőrzést kezdeményeztek, azonban a gyanúsított a rendőri jelzés ellenére autójával nem állt meg, és elhajtott a helyszínről. A gyanúsított menekülése során több KRESZ szabályt megszegett és a közúti közlekedésben szabályosan részt vevő gépjárművezetőket több alkalommal veszélyeztette.

A férfi néhol 170-180 km/óra körüli sebességgel közlekedve rátért az 54-es számú főútra, ahol megpróbált leszorítani az útról az üldözésébe bekapcsolódó több rendőrautót, akik a balesetet csak úgy tudták elkerülni, hogy lehúzódtak a gyanúsított gépjárműve elől. A rendőrök végül az M5-ös autópálya felhajtójánál lévő körforgalmat lezárva kényszerítették megállításra az elkövetőt. Ekkor az intézkedő rendőrök felszólították a férfit, hogy szálljon ki a gépjárműből, amire a gyanúsított hátramenetben elindult és a mögötte egy méter távolságra megálló szolgálati autó jobb elejének ütközött. A férfi ezt követően is ellenállt a rendőri intézkedésnek, akit csak testi kényszer alkalmazásával tudtak megbilincselni.

Az elsőfokon eljárt nyomozási bíró döntésében kifejtette, hogy a gyanúsított büntetett előéletű, ezért esetében megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén ismét szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követne el, valamint esetében fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye is. A bíróság szerint a gyanúsított esetében a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelése szükséges volt, mivel a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok egyéb módon nem érhetőek el. A bíróság végzése ellen a védő és a gyanúsított fellebbezést jelentett be, ezért az nem vált véglegessé.