Egy hete még 29 százalék volt, mára már az esetek 87 százalékát az omikron okozza Müller Cecília szerint

A koronavírus-megbetegedések 87 százalékát az omikron variáns okozza, ennek a mutációnak a fertőzőképessége rendkívüli, azonban a védőoltás jelentősen enyhítheti a betegség lefolyását erről az országos tisztifőorvos beszélt szerdán. Szinte pont egy hete egyébként még 29 százalékot mondtak, ez alapján nagyon nagy az ugrás. A variáns magyarországi megjelenését hivatalosan egyébként december közepén jelentették be.

Müller Cecília a kormány Facebook-oldalán közzétett videóban azt mondta, azok vannak a legnagyobb veszélyben, akik még nem kapták meg a védőoltást, hiszen minden koronavírus elleni oltás növeli a szervezet immunválaszát, így a védelmet is. A szakember azt javasolta, hogy minden 12 évesnél idősebb ember kérje a védőoltás harmadik adagját, ha a második dózis beadása óta négy hónap eltelt.

Közölte: mindenki kérheti az oltást a januári akciónapokon. Minden csütörtökön és pénteken délután, illetve minden szombaton előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül lehet oltáshoz jutni az oltóhelyeken, valamint a háziorvosoknál az előre megjelölt szombati napokon. Müller Cecília hozzátette: akik átestek a betegségen, valamilyen fokú védettséget szereztek, de ez a védettség rövid ideig tart és nem elégséges. Aki oltatlan, de átesett a betegségen, az ő számukra is a védőoltás jelenti a védelmet fogalmazott. (via MTI)