Akár 700 forintos literenkénti benzinár is jöhet az elemzők szerint

A GKI előrejelzése szerint hordónként akár 150 dollárba is kerülhet idén a kőolaj, ami azt jelenti, hogy piaci áron akár 700 forintba is kerülhet egy liter benzin – írta az RTL.hu. A GKI vezérigazgatója, Molnár László a portálnak elmondta, a kormány első körben február 15-ig fagyasztotta be 480 forinton a benzin árát, de ha kivezetnék akkor akár 700 forintig felcsúsznának az árak.

A benzin literenkénti átlagára most 477 forint, köszönhetően annak, hogy minden tizedik kút a hatósági árnál valamivel olcsóbban adja az üzemanyagot. A holtankoljak.hu szerint a forint nem várt erősödést mutatott a dollárral szemben, egészen 312 forint ment vissza az árfolyam. Ez némileg tompíthatja a hazai üzemanyagárak emelkedését a következő héten, bár a változás csak a beszerzési árakat fogja érinteni.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint a nyersanyag hordónkénti ára akár a 150 dollárt is elérheti idén. Ez az ár pedig nagyságrendileg 700 forintos hazai üzemanyagárat jelentene – mondta a portálnak Molnár. Ezt már mindenki erősen megérezné: az autósok ugyan megúsznák a horribilis költségeket, ha egész évben marad a maximált ár,

így viszont  benzinkutak termelnének komoly veszteséget akár év végéig.

„Őszintén reméljük, hogy február 15-ével megszűnik a hatósági ár alkalmazása. Különös tekintettel arra, hogy a jelenlegi piaci helyzetet, a kőolaj aktuális világpiaci árát tekintve egy komoly emelkedés látható” – mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. A kormány az RTL.hu kérdésére közölte, hogy az üzemanyagok hatósági árának fenntartásáról a februári világpiaci árak és egyéb körülmények alapján döntenek majd.