A Szegedi Ítélőtáblán folytatódik Bróker Marcsi büntetőügye, az ügyészség súlyosbítást kért

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség az ítélet súlyosítását, a szabadságvesztés tartamának lényeges felemelését, valamint további vagyonelkobzás elrendelését is indítványozta az un. Kun-Mediátor ügyben, amely a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik írja a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség sajtóközleménye.

Az üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék január 7-én 10 év börtönbüntetésre, 5 400 000 forint pénzbüntetésre ítélt egy karcagi nőt. Az elsőfokú bíróság a 68 éves nőt a közügyek gyakorlásától 10 évre, míg a cégvezető foglalkozástól véglegesen eltiltotta, valamint őt és jelenleg felszámolás alatt álló cégét külön-külön 1 587 220 474 forint erejéig vagyonelkobzással is sújtotta.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség az ítélet kihirdetésekor indítványozta a bűnügyi felügyelet alatt álló elkövető letartóztatásának elrendelését. Az ügyészség álláspontja szerint a kiszabott szabadságvesztés tartamára figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy a legszigorúbb kényszerintézkedés elrendelése nélkül elrejtőzne a hatóságok elől, és tartani kell attól is, hogy folytatná csaknem 14 éven át űzött bűnös tevékenységét. A törvényszék elutasította az indítványt, és a bűnügyi felügyeletet tartotta fenn.  A főügyészség fellebbezett a végzés ellen.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség fellebbezést jelentett be a törvényszék ítélete ellen is, annak érdekében, hogy a másodfokú bíróság azon bűncselekmények – így további 107 sértett sérelmére megvalósított csalássorozat, jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette és számvitel rendjének megsértése bűntette – vonatkozásában is mondja ki bűnösnek a vádlottat, amelyek kapcsán a bíróság azzal az indokolással szüntette meg a büntetőeljárást, hogy azoknak a jelentősebb tárgyi súlyú bűncselekmények mellett a nő felelősségre vonása szempontjából nincs jelentősége.

A főügyészség fellebbezése az ítélet súlyosítását, a szabadságvesztés tartamának lényeges felemelését, valamint a vádlott családtagjaival és az érdekkörébe tartozó céggel szembeni, további vagyonelkobzás elrendelését is célozza.

Az ügy a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik.

A Bróker Marcsiként elhíresült D. Sándorné a karcagi Kun-Mediátor utazási irodában kezdett dolgozni 1999-ben, amely egy fedősztori volt egy illegális bankhoz. Magas, havi 11,75 százalékos hozamot ígért az ügyfeleinek, a banki ügyleteket a Kun-Mediátor Kft. nevű cégén keresztül kötötte, innen a Kun-Mediátor ügy elnevezés. Ám az üzlet végül bedőlt, a betett pénzek köddé foszlottak. 2015-ben Marcsika végül egy Karib-tengeri szigetre menekült, miközben Karcagon dühös ügyfelek álltak az irodája előtt.

Bróker Marcsit aztán Belize-ből 2016 végén hozták haza a hatóságok, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség pedig 2017. június 9-én vádat emelt vele szemben. Az azóta eltelt négy és fél év alatt az ügyészség az 1700 oldalas vádiratban 234 tanú kihallgatására és további csaknem 500 tanú nyomozás során tett vallomásának felolvasására tett indítványt, a nyomozati iratok terjedelme meghaladta a 60 ezer oldalt.