A MÁV bejelentette az idei tízszázalékos béremelést, a mozdonyvezetők már sztrájkra készülnek

A MÁV-Volán-csoport bejelentette az idei béremeléseket a társaságoknál. Közleményük szerint a hároméves bérmegállapodásnak megfelelően 2022. január 1-jétől 10 százalékkal nőnek az alapbérek. A Mozdonyvezetők Szakszervezete azonban nem sokkal a bejelentés után szintén közleményt adott ki, amiben azt írják, hogy továbbra sem elégedettek, így februárban sztrájkot helyeztek kilátásba.

A hároméves bérmegállapodásnak megfelelően 2022. január 1-jétől a MÁV-Volán-csoport társaságainál 10 százalék mértékkel nőnek az alapbérek. A tulajdonosi joggyakorló jóváhagyásával a munkáltatói járulékterhek csökkentéséből származó megtakarítást a MÁV-Volán csoport a bérminimumok növekedése miatt felmerülő bértorlódások kezelésére használja fel – közölték a közlekedési társaságok.

A munkáltató az alapbéremelést a 2021. december 31-én érvényes besorolás szerinti alapbérekre hajtja végre. Amennyiben a béremelés után a munkavállaló besorolási bére nem éri el a rá vonatkozó irányadó bérminimumot – minimálbérnél a 200 000 forintot, garantált bérminimumnál a 260 000 forintot –, akkor azt kiegészítik a megfelelő értékre.

A járulékcsökkentésből származó megtakarítást a piaci vállalkozásokhoz hasonlóan a MÁV-Volán-csoport is – a bérminimumok rendezésén túl – a bérminimumok növekedése miatt felmerülő bértorlódások kezelésére használja fel. A bértorlódások kezelésére a rendelkezésre álló források alapján kidolgozott javaslatot a munkáltató a csoport szintű érdekegyeztető tárgyalásokon a következő hetekben egyezteti az érdekképviseletekkel – zárták közleményüket.

Ugyanakkor nem sokkal ezután az említett érdekképviseletek is közleményt adtak ki az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül: „A mozdonyvezetők nem fogadják el a 2021. évi nullaszázalékos béremelés és az elszabadult infláció miatti súlyos reálkereset-veszteséget” – közölte a Mozdonyvezetők Szakszervezete. Azt írják, hogy a korábbi, eredménytelen munkaügyi vitát követően felmérték a sztrájkhajlandóságot a szervezeti tagok körében, majd január 12-i ülésén megállapították, hogy

a mozdonyvezetők több mint kétharmada már eddig aláírásával támogatta a sztrájk megtartását.

Ezért aztán az Ügyvivő Bizottság javaslatot terjeszt elő a Küldöttközgyűlés február 2-i ülésére a mozdonyvezető sztrájk időpontjáról és időtartamáról, amiről tehát február 2-án döntenek.