Ujhelyi István kilobbizta, hogy a kormány uniós hitelt vehessen fel bértámogatásra

A magyar kormány 147 millió euróra, vagyis mintegy 55 milliárd forintra pályázott az uniós SURE-program második körében – közölte az MSZP EP-képviselője.

Ujhelyi István szerdai, online sajtótájékoztatóján elmondta, a program azoknak nyújt bértámogatást, akiknek a koronavírus-járvány alatt bevételei estek ki vagy megszűnt a munkahelyük. A politikus hangsúlyozta, hogy a SURE-program mintegy 100 milliárd eurónyi forrásból nyújt nagyon kedvező, szinte ingyen hitelt az uniós államoknak. Hozzátette, azért neki kell beszámolnia a programról, mert a kormány semmiről nem szeret tájékoztatást adni, ami európai eszközökön keresztül támogatja a magyar polgárok problémáinak megoldását és élethelyzetének segítését.

Emlékeztetett, hogy Magyarország 2020 őszén pályázott először a programra, akkor 504 millió eurót kapott.

Az EP-képviselő kijelentette, a kabinet akkor hibásan logikázott, mert a környező országok mindegyike egy, két, három vagy négy milliárd eurót igényelt. A magyarországi 504 millió euró nagyságrendileg annyi pénz, mint amennyit az 500 ezeres lélekszámú Málta kapott  hívta fel a figyelmet. A kabinet például ebből a forrásból fizette az egészségügyi dolgozók egyszeri extra-jutalmát, illetve ebből finanszírozta hónapokon keresztül a katások adóelengedését  emelte ki az EP-képviselő.

A politikus azt mondta, hogy a Nicolas Schmit szociális és foglalkoztatási politikáért felelős biztossal folytatott tárgyalásából és levélváltásából kiderült, a 100 milliárd euróból bennmaradt forrásokra azok az országok pályázhatnak második körben, akik az elsőben kevesebbet kaptak. Ujhelyi István úgy fogalmazott, kilobbiztam azt, hogy Magyarország benyújthassa az új kérelmét, majd hozzátette, tavasszal már jelezte a kormánynak, hogy akár egymilliárd eurót is igényelhet. (via MTI)