Novák Katalin szerint akik egy bábunak tartják, valójában nem őt, hanem a nőket becsülik le

Novák Katalin adott interjút az Indexnek. A szegedi származású családügyi miniszter beszélt arról, hogy Magyarország első női köztársasági elnökének lenni többletfelelősséget jelent, a nemzet egységének kifejezésére törekszik majd, a jogállam lebontásához pedig soha nem fog hozzájárulni.

Novák Katalin Orbán Viktortól tudta meg, hogy jelölik köztársasági elnöknek: a Fidesz elnöke beszélt velem, rajta keresztül kaptam a megtisztelő felkérést, hogy vállaljam el a kormánypártok jelölését.” Ezután megkérdezték tőle, hogy fontos-e neki, miszerint nőként kapta a jelölést, avagy ez a szempont teljesen mindegy, Novák azt felelte: „Magyarország első női köztársasági elnökének lenni többletfelelősség. Az elmúlt napokban számtalan nőtől hallottam, hogy ezt a saját sikerének is érzi” – tette hozzá.

Ezután kifogásolta, hogy vannak, akik reflexszerűen támadnak mindent, „amit Orbán Viktor bejelent”, mert szerintük ez szükségszerűen rossz. Azoknak, akik egy bábunak tartják, azt üzente, hogy „valójában nem engem, hanem a nőket becsülik le. Nem feltételezik, hogy egy nő önálló döntésekre képes, szuverén közéleti szereplő lehet.” Novák szerint nem aggályos, hogy egy pártpolitikust, illetve kormánytagot választanak meg néhány héttel a ciklus vége előtt: szerinte pártpolitikusok minősítik őt pártpolitikusnak,ettől nem esik kétségbe. Elmondta, ez mindenütt a világon, így Magyarországon is általános gyakorlat.

A köztársasági elnöknek ugyanakkor a nemzet egységét kell megjelenítenie, amint ezt az alaptörvény is világosan megfogalmazza. ezért a nemzet minden különbözőség feletti egységének kifejezése lesz a legfontosabb dolgom.

A köztársasági elnökök gyakran képviselnek szimbolikus ügyeket, Novák Katalin elmondta, hogy a magyar gyerekek, a családok sorsa marad a szívügye, ugyanakkor az Áder János által képviselt, teremtett világ védelme is fontos neki. „Ahhoz azonban, hogy legyen kinek megőrizni a Földet, szükség van a gyermekekre, a következő generációkra. A közös magyar jövő részei a határon túl élő nemzettársaink, ugyanígy a beteg gyermeket nevelő vagy egyszülős családok, de a felzárkózó roma közösségek is. Rájuk különösen oda fogok figyelni” – részletezte.

Novák Katalin szerint a jövőben is jó kezekben lesz a családok ügye: „A választásokig a Miniszterelnökségen Gulyás Gergely miniszter úr irányításával dolgozik majd a két államtitkárom és a teljes szakmai csapat” – mondta, de nem árulta el, ki örökölheti majd a pozícióját. Az Index rátért arra is, hogy egy nemrég készült felmérésből kiderül:

több gyermeket szeretnének a konzervatív beállítottságú fiatalok, mint akik liberális eszméket vallanak, ami hosszú távon politikai előnyt jelenthet a Fidesznek.

Novák ezzel lényegében egyetértett; mint mondta, a konzervatív gondolkodás „valóban összefügghet egy nagycsaládos életformával, hiszen aki gyermeket vállalt, az tudja, hogy nem vele kezdődött az élet, és nem is vele fog véget érni, s ezért hosszú távon érez felelősséget az életért.” A konzervatív világlátás egyik alapvető jellemzője is éppen az, hogy értékeket őrzünk meg, és adunk tovább – tette hozzá. A teljes ínterjú ide kattintva olvasható.