A Magyar Bankszövetséget meglepetésként érte, nem ért egyet a lakossági kamatstoppal

Szerdán jelentette be Orbán Viktor, hogy lakossági kamatstopot vezetnek be. Mindez azt jelenti, hogy október végi szinten rögzítik a jelzálogalapú hitelek kamatait. Az új védelmi intézkedést azzal indokolta, hogy mivel az infláció sok területet érint, például a korábban felvett hitelek kamatait, ezért új védelmi vonalat kell megnyitni. Mindez január elején lép hatályba és az első félév végéig tart, tehát a februári törlesztőrészlet már alacsonyabb lesz, mint a korábbiak voltak.

A Magyar Bankszövetség viszont nem volt elragadtatva a dologtól, ráadásul mint arra a honlapjukon megjelent közlemény is rámutat, gyakorlatilag őket is meglepetésként érte a dolog. Mint írják:

A bankszektor meghatározó feladata a gazdaság hosszú távon kiszámítható és fenntartható finanszírozása, melynek működését piacgazdaságban maga a piac tudja leghatékonyabban biztosítani. A magyar bankszektor tevékeny szerepet vállalt a járvány elleni küzdelemben, ezen időszak alatt a pénzforgalmi szolgáltatások fennakadások nélkül működtek, míg az új hitelezés rekord szintet ért el.

Ennek is köszönhetően »sikerült együtt« a V alakú gazdasági kilábalás. A magyar pénzügyi szektor a hitelintézetek járványügyi különadójának befizetésével és Európa leghosszabb moratóriumának nyújtásával is mint senki más  járult hozzá a járvány elleni védekezéshez.

A Magyar Bankszövetség meglepetéssel értesült a tegnap(előtt) bejelentett kamatstopról.

A bankszektor az elmúlt években a jegybankkal együttműködve az érintett ügyfeleknek évente felkínálta az átváltást a fix kamatozású hitelekre, az új hiteleknél pedig kifejezetten erőltette a több évre fixált kamatozású hiteltermékek alkalmazását. Ennek a szükségességére többször fel is hívta a közvélemény és az ügyfelek figyelmét. A fentiek miatt a Bankszövetség nem tudja támogatni a kamatok ideiglenes fixálását a magyar bankszektor kárára azon ügyfeleknél, akik a többszöri felhívás ellenére is a kockázatosabb, változó kamatozású hitelek mellett döntöttek.

A fixesítés lehetősége változatlanul és folyamatosan rendelkezésre áll az ügyfelek számára, amely a kamatnövekedés elleni védelmet hosszabb távon is nyújtja, ugyanis a kamatstop, ideiglenesen, csak 2022. június 30-áig biztosítja az alacsonyabb kamatot!”

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Orbán nagy bejelentése: októberi szinten rögzítik a lakossági jelzáloghitelek kamatait

Egy új védelmi intézkedést jelentett be: mivel az infláció sok területet érint, például a korábban felvett hitelek kamatait, ezért „új védelmi vonalat” kell megnyitni.