Ujhelyi: A kormány tudatosan hazudik, nem a gyermekvédelmi törvény miatt áll az EU-s pénzek kifizetése

Az uniós helyreállítási források befagyása semmilyen módon nem kapcsolódik a gyermekvédelmi törvényhez – jelentette ki szerdán Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője.

„Jobban hangzik, hogy az óvodai nemváltoztató műtétek megakadályozása miatt tartják vissza az uniós támogatásokat, nem pedig a súlyos állami korrupció, az uniós pénzek kifogásolható felhasználása vagy a jogállamiság leépülése miatt” – mondta Ujhelyi. Az ellenzéki politikus online sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: csak az elmúlt hónapokban mintegy 320 milliárd forintnyi előleg akadt bent az unió brüsszeli büdzséjében azért, mert az Európai Bizottság nem tudja elfogadni Magyarország nemzeti tervét.

Az EP képviselő azt mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hazudott, amikor a keddi kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel többször is visszatértek a témára. Hozzátette, az eseményen azt állították, hogy az EU az LMBTQ-mozgalmakkal karöltve elégedetlen és megtámadta az úgynevezett gyermekvédelmi törvényt. A gyermekvédelmi törvény azonban nem más, mint egy olyan provokáció, amely azért született, hogy legyen mivel magyarázni az EU-s intézményekkel folytatott vitát, el lehessen magyarázni, hogy miért fagynak be a források fogalmazott.

A képviselő visszautalt arra, hogy szeptemberben egy levélben Várhelyi Olivérhez, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős magyar biztosához fordult az ügyben. Felidézte, a biztostól azt kérdezte, hogy ha az Európai Bizottság tényleg azért tartja vissza a forrásokat, mert az LMBTQ-s, sorosista mozgalmakkal karöltve bosszút áll Magyarországon, akkor a biztos erről milyen véleményt fogalmazott meg a testületben? Ha pedig nem igaz, akkor erről tájékoztatta-e a kormányt? ismertette másik kérdését.

Hangsúlyozta, hogy végül nem a biztostól, hanem egy főtanácsadótól kapott választ, aki azt írta: továbbra is együttműködnek a magyar hatóságokkal és továbbra is konstruktívan dolgoznak annak érdekében, hogy a magyar terv megfeleljen a rendelet célkitűzéseinek és követelményeinek, valamint az európai adófizetők pénzének megfelelő és hatékony felhasználását garantáló legszigorúbb normáknak.

Az EP-képviselő végül annak a véleményének is hangot adott, hogy miután várhatóan januárban életbe lép az úgynevezett jogállamisági mechanizmus, ezért a következő hétéves költségvetési ciklus fejlesztési forrásai is veszélyben vannak. (via MTI)