Endokrinológiai szakrendelésre készül? Ezeket fontos tudnia! (x)

Ez a terület a belső elválasztású mirigyek rendellenességeit tárja fel. Az endokrin mirigyek közé tartozik például a pajzsmirigy, a hasnyálmirigy, a petefészek, a herék, melyek hormonok termelésével látják el feladataikat. Az alábbiakban a vizsgálatok fontosságára is kitérünk.

Mit fed le az endokrinológia? 

A hormonrendszer működése hatással van a szervezet komplett egészére, ugyanakkor számos betegség befolyásolhatja az endokrin mirigyek működését, így a hormonháztartást. Az endokrinológusok a jelenlegi panaszok, a korábbi rendellenességek, és alapos kórtörténet feltérképezése alapján határozzák meg a szükséges vizsgálatokat. 

Ezeknek a betegségeknek igen változatos jelei lehetnek, melyek olykor későn ismerhetők fel, vagy akár rejtve is maradhatnak, ezért ennek eldöntésére, és a célirányos vizsgálatok megkezdéséhez endokrinológus szakorvoshoz kell fordulni! 

Kerülni kell az otthoni öndiagnosztizálást, hiszen rengeteg veszélyt rejt magában, a félrekezelésektől kezdve, a konkrét betegség túl későn történő felismeréséig. Így egyre csúszik a létfontosságú terápia megkezdése. Előfordul, hogy teljesen általánosnak vélt panaszok mögött is hormonális gond húzódik meg.

Mely tünetekkel célszerű orvoshoz fordulni?

Fejfájás, rossz közérzet, fáradékonyság, addig nem tapasztalt szokatlan változások is intő jelek lehetnek. Sőt, a régóta fennálló természetesnek vélt, általános panaszokat is komolyan kell venni, mint például a fejfájást. 

Érdemes szakemberhez fordulni hízás, fáradékonyság, jelentős hajhullás, vérnyomásproblémák esetén, e tünetek ugyanis felvethetik a pajzsmirigybetegség gyanúját. Szintén kivizsgálás szükséges menstruációs zavarok, potenciazavarok esetén is. 

Komoly tünet a látásromlás, az izomgörcsök, lábdagadás is. Azt javasoljuk, hogy bármilyen panaszt is tapasztal, ne várjon, mihamarabb konzultáljon endokrinológus szakorvossal! Egyedül így kezdhetők meg a célzott vizsgálatok, hogy pontos diagnózis után azonnal indulhasson a kezelés. 

A CMC Déli Klinika profi szakemberei készséggel segítenek az endokrinológiai betegségek felderítésében, emellett számos exkluzív szolgáltatás is elérhető a páciensek számára.

Gyakori endokrinológiai kórképek

Az inzulinrezisztencia egy olyan szénhidrátanyagcsere-zavar, amelynél hirtelen fellépő hízás, egyre növekvő szénhidrát éhség, magas cukortartalmú ételek utáni sóvárgás, fáradékonyság, romló koncentrációs képesség tapasztalható. 

Cukorbetegségre kell gyanakodni a fokozott szomjúságérzet, látásromlás, viszketés, szájszárazság, fertőzések gyakoribb megjelenése esetén. Jelezheti továbbá kéz- és lábzsibbadás, és a fokozódó vizeletürítés egyaránt. 

A hasnyálmirigy betegségei mellett egyre gyakoribbak a pajzsmirigy, és mellékpajzsmirigy rendellenességek is. Fontos tehát a mielőbbi kezelés, hogy elkerülhetők legyenek a súlyosabb szövődmények. Endokrinológiai betegség következtében a nemi hormonok termelődésében is zavarok léphetnek fel, mely akár meddőséghez is vezethet.