Magyarország az omikron miatt újabb Pfizer-vakcinákról tárgyal az EU-val

Magyarország visszaszáll a közös uniós Pfizer-vakcinabeszerzésbe – értesült a Portfolio. Az információt a Koronavírus Sajtóközpont válaszában lényegében megerősítette.

A lap szerint az omikron vírusvariáns megjelenése és várható dominánssá válása miatt Magyarország újra az Európai Unió közös vakcinabeszerzésén keresztül jutna Pfizer-vakcinákhoz a felnőttek számára is, amit immár az új mutációra fejlesztenek. Az EU variánskövető lehívását csütörtökön éjjel jelentett be az Európai Bizottság elnöke.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arról beszélt az EU-csúcsot lezáró éjjeli sajtótájékoztatón, hogy az uniós tagállamok 180 millió extra adag módosított vakcina megrendelését kezdeményezték a BioNTech/Pfizer cégtől az omikron variáns elleni küzdelem érdekében. Hozzátette,

a vállalatnak 100 napja van arra, hogy a megrendelést követően leszállítsák az oltóanyagokat.

Ez alapján március végéreáprilis elejére lehet készen ez a variánskövető vakcina, amit feltehetően leghamarabb áprilismájus körül tud engedélyezni az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

A lap megkereste a Koronavírus Sajtóközpontot azzal az értesülésükkel kapcsolatban, hogy „Magyarország is beszállt abba a bő 180 millió dózist kitevő omikron variánskövető Pfizer/BioNTech közös uniós vakcinarendelésbe, amelyet tegnap éjjel jelentett be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke országnevek említése nélkül.” A Sajtóközpont a következő választ küldte:

Az omikron variáns miatt induló új uniós vakcinabeszerzés feltételeiről Magyarország jelenleg egyeztetéseket folytat az Európai Bizottsággal.

Mindez egyértelműen arra utal, hogy néhány hónap leforgása alatt nagyot változott a kormány álláspontja a központi uniós vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban, ugyanakkor már voltak arra utaló jelek, hogy ez a változás bekövetkezik:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Csendben Canossát járva visszatáncoltunk, jön még Pfizer-oltás Magyarországra

Az Európai Bizottság egyik szóvivője az Euronewsnak megerősítette, hogy Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer–BioNTechkel kötöttek – írja a lap, amit a Telex vett észre.