A Lázár felügyelte ménesbirtoknál a duplájára drágult a műtrágya, amit Csányi Sándor fia szállít

Az Átlátszó szerint folyamatosan Bige Lászlót ostromolják a kormánypárti politikusok a sajtóban kartellezéssel és a monopolhelyzet kihasználásával vádolva őt. A Lázár János felügyelte Mezőhegyesi Ménesbirtoknál is duplájára drágult a műtrágya – csak épp azt nem Bige László, hanem Csányi Sándorék cége szállítja – vette észre a portál.

A kormánypárti politikusok és a KESMA-lapok szerint a műtrágya-áremelkedés kizárólag Bige László műve. „Korábban 60-80 ezer forint között hozzá lehetett férni a műtrágyához, most 205 és 250 ezer forint között mozog a hatóanyag-szükséglet egy hektárra vetítve” – ezt az index.hu-nak mondta az agrárminiszter. Nagy István szerint nem az egekbe drágult földgáz miatt drága a műtrágya, hanem mert „Bige László nyílt politikai szerepvállalásáról inkább arra lehet következtetni, hogy

a baloldal kampány-finanszírozásának az árát akarják megfizettetni a magyar gazdákkal és a magyar emberekkel”.

Ennek apropóján nézte meg az Átlátszó a Lázár János felügyelte Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. közbeszerzéseit, amelynél az alábbiak szerint változott a műtrágya ára:

  • 2018-ban 863 tonna MAS (mészammonsalétrom) 27%-os nitrogénalapú műtrágya beszerzésére írtak ki tendert, ezt a KITE Zrt. 53 411 070 forintért szállította.
  • 2019-ben az IKR Agrár Kft. és a KITE közösen szállított Mezőhegyesre, összesen csaknem 99 millió forintért,
  • 2020-at a Composite-Trader s.r.o., Szlovénia nyerte. Ilyen cég azonban ott nincs, csak Szlovákiában, valószínűleg hibásan tüntették fel a közbeszerzési értesítőben, de az éves beszerzés összesen kevesebb mint 65 millió forintot tett ki,
  • 2021-ben és 2022-re pedig ismét a KITE szállíthat, idén mintegy 81 millió forintért. Az új szerződést 2021. november 10-én írták alá, itt már több mint duplájára, 198 millió forintra emelkedik az ár.

A portál viszont kiemeli, a KITE nem csak a műtrágyán keresztül kapcsolódik a ménesbirtokhoz: októberben jelentette be Lázár János, hogy a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány birtokába kerül majd a Nemzeti Ménesbirtok, valamint termőföldek és némi erdőterület is. A Jövő Nemzedék Földje Alapítvány kuratóriumának tagjai pedig:

  • Lázár János elnök
  • Balczó Barnabás, MFB Invest Zrt. vezérigazgató
  • Csányi Attila, Bonafarm Csoport Zrt. vezérigazgató
  • Kerezsi Miklós, ABO Holding Rt.

Csányi Attila, Csányi Sándor fia, a portfolio.hu írása szerint „a KITE Zrt. igazgatósági tagjaként részt vesz az integrátor cég irányításában, kiemelt figyelmet fordítva a KITE és a Bonafarm Csoport tevékenységének összehangolására”.

Vagyis Csányi Sándor érdekeltsége szállíthatja immár kétszeres áron a műtrágyát annak a Ménesbirtoknak, ahol a fia az alapítványban kuratóriumi tag.