Mire ez a sok hűhó a csepegtető cső körül? Most megtudhatod! (x)

A veteményesben, a virágágyásban olyan növényeket nevelgetünk, amelyeknek nem elég az, ha csak néha-néha kapnak vizet. Ilyenkor egyre inkább átértékeljük a locsolás kérdéseit. Fontossá válik a hatékonyság és a költségcsökkentés. Ezen a területen a csepegtető cső a legügyesebb.

Miért? A következő cikkben szót ejtünk használatának előnyeiről, és érintjük majd az alkalmazási területeit is. 

Hallottál már a csepegtető csőről?

A csepegtető cső nem más, mint egy speciális, vékony falú, lágy cső, amelyet tekercses kivitelben vásárolhatunk meg. Attól olyan egyedi a maga kategóriájában, hogy bizonyos távolságonként csepegtető testek helyezkednek el a felületén.

Ezek lehetnek egymástól 30, 33, 50 vagy akár 100 cm-es távolságra is. A gyárilag beépített csepegtető testek fő funkciója, hogy a víz a csőben történő keresztülhaladás során lelassuljon és az apró lyukakon kijusson abból. 

Kinek ajánlott ez az öntözéstechnikai eszköz?

A konyhakertek, virágoskertek, tujasorok és más kerti növények locsolása során vethető be a csepegtető cső, de néhány esetben a mezőgazdasági munkák alatt is nagy hasznát veszik.

Leegyszerűsítve: azoknak a növénytermesztőknek és kerttulajdonosoknak ajánlott az alkalmazása, akik a lehető legnagyobb hatékonyságra törekednek az öntözések során. 

Előnyös öntözés

Szinte zene füleinknek az előnyös öntözés” kifejezés. Pedig lehet róla szó! Hogyan? A csepegtető csövek pontosan a célterületre juttatják a vizet, így rögtön a gyökérzónába jut, amiért a növények is hálásak lesznek. 

Nincs párolgási veszteség sem, mivel a víz azonnal a talajba kerül. Arról nem is beszélve, hogy a kisebb és a nagyobb földeken egyaránt használhatunk csepegtető csöveket, még az óriási termőföldeken is megállják a helyüket. 

Kaphatóak felszín feletti és felszín alatti csövek. Utóbbi kivitel sajátossága, hogy könnyen a földbe ásva telepíthető, nem kell attól tartani, hogy a csepegtető testek eltömődnek majd. 

Szerencsére az AutomataÖntözőrendszer.com minőségi csepegtető cső kínálatában sok praktikus darabra bukkanhatsz, így neked már csak üzembe kell helyezni őket! Látod? Nem is olyan nehéz!

Mielőtt telepítenél!

Gondold át, hogy milyen hosszúságú csőre lesz szükséged, illetve azt, hogy mekkora lesz a csepegtetési távolság. 

Tisztában kell lenned azzal, hogy a csepegtető testek mekkora távolságra legyenek egymástól. A sűrűbben elhelyezkedő testek intenzívebb locsolást tesznek lehetővé, a nagyobb távolság pedig egyenlő a mérsékelt vízfelhasználással. 

Végül, de nem utolsósorban lényeges még a cső átmérője. Napjainkban a 16, valamint a 20 milliméteres változatok a legelterjedtebbek. Remélem, hogy segíthettem neked jobban átlátni a témát, és most már te is bátran vágsz neki a saját öntözéstechnikai projektednek!

Forrás: automataontozorendszer.com