Milyen alapanyagú bejárati ajtót válasszunk? 3 népszerű típus előnyei és hátrányai (x)

Manapság már egy olyan szimpla tárgy, mint a bejárati ajtó kiválasztása sem egyszerű, hiszen oly sokféle termék van a piacon, melyek más-más tulajdonságokkal bírnak. Cikkünkben megnézzük, hogy mi jellemzi napjaink legnépszerűbb alapanyagú ajtótípusait, a műanyagból, a fémből, illetve a fából készült nyílászárókat!

A műanyag bejárati ajtók

Roppant elterjedt és közkedvelt a műanyag ajtók alkalmazása, hiszen kedvező az ár-érték arányuk, könnyen beszerezhetőek, ráadásul szinte végtelen számú stílusban és színben elérhetőek. Mindemellett remekül szigetelnek, és egyszerű őket tisztán tartani, hiszen a műanyag nem igényel speciális ápolást.

Ha nem ragaszkodunk az egyedileg gyártott kivitelhez, akkor akár raktárkészletről is megvásárolhatjuk, így nem kell heteket várni, mire legyártják az új ajtót, hanem fizetés után már vihetjük is (vagy pár napon belül házhoz szállítják). 

Hátrányuk azonban, hogy szerkezetileg nem túl erősek, hiszen a belsejük legtöbbször üreges. Ezért hiába vannak felszerelve egy komolyabb, többpontos zárrendszerrel, ha magát az ajtólapot egyszerű megrongálni. Így biztonság szempontjából nem a legjobb megoldás.

A fém biztonsági ajtók

Fémből készült ajtókat ma már közel sem csak az ipari létesítményeknél használnak; egy modern, fém szerkezetű ajtóról ugyanis külsőleg egyáltalán nem látszik, hogy mi az alapanyaga! Emiatt stílusos és esztétikus megjelenésűek, ráadásul a saját elképezeléseink szerint is legyártathatjuk őket, például a Nívó egyedi bejárati ajtók esetében.

A cég minden ajtót egyénileg, a megrendelő tervei alapján készít el, és az egyszerűtől a luxus igényekig minden elképzelést meg tudnak valósítani. 

A fém bejárati ajtók legnagyobb előnye mégsem a stílusosság, hanem az erős, masszív szerkezet. A belsejükben található tömör acéllemez és a szénacél zártszelvény keret ugyanis ellenáll a betörési kísérleteknek, amit általában egy MABISZ-tanúsítvány is igazol. 

Ezek a nyílászárók szintén nem igényelnek karbantartást, időtállóak és kiváló hő- és hangszigetelési tulajdonságokkal rendelkeznek. Hátrányuk, hogy drágábbak, mint például egy műanyag ajtó, ugyanakkor a magasabb szintű biztonság és a tartósság miatt a rá áldozott összeg hosszútávon megtérül. 

Fa bejárati ajtók

A fa egy tradicionális építőanyag, amit még ma is előszeretettel alkalmaznak. Egy míves fa ajtó roppant elegáns, ha pedig találunk egy profi asztalosmestert, aki egyedi nyílászárók készítésével foglalkozik, akkor az ajtó megjelenésének szinte csak a fantáziánk szab határt. 

Egy tömörfa ajtó igen sikkes és stílusos, ám ne feledjük, hogy a fa sajnos elég kényes anyag. Ezért csapadékos éghajlatú vidékeken vagy vízpart közelében egyáltalán nem ajánlott a használata, hiszen a páradús levegő miatt korhadni kezdhet.

Azonban szárazabb környezetben is rendszeresen gondot kell fordítani a karbantartásra, így jóval többet kell vele foglalkozni, mint az egyéb alapanyagú ajtókkal. Ám, ha mindez számunkra nem gond, akkor remek választás lehet.

Forrás: nivo.hu