Hogyan hasznosítják a faanyagokat az építőiparban? (x)

A faanyag az építőipar jolly jokere, hiszen csodás kinézete mellett tartóssága miatt is az egyik legkedveltebb alapanyag. Számos különféle célra felhasználható: építkezéshez, felújításhoz, de akár hobbi barkácsoláshoz is remekül szolgál.

Melyik a legnépszerűbb fenyőfajta az építőiparban?

A fenyők igen különleges fák, s köztük is az egyik leghasznosabb fajta a lucfenyő. A többi tűlevelűvel ellentétben a homogén szerkezete miatt könnyen megmunkálható, mégis rendkívül szilárd és ellenálló.

Esztétikai szempontból is népszerű választás a lucfenyő, hiszen nyersen és megmunkálva is csodás látványt nyújt. Bár rajzolata illetve szövetszerkezete egyszerűnek mondható, a harmonikus, egységes látványt épp ez koronázza meg és teszi igazán különlegessé.

A luc tehát populáris a faipar sok területén, emellett kedvelik a bútorgyártással foglalkozó szakemberek, épületasztalosok, valamint belsőépítészek és külső-és mélyépítészek is. Ennél a típusú faanyagnál csupán arra érdemes figyelni, hogy kültéri használat során nagyobb a sérülékenység esélye, ezért a faanyagvédelem elengedhetetlen.

Mi minden készülhet lucfenyőből?

Lucfenyőből rendkívül sok hasznos építőipari alapanyag készülhet. Legyen szó tetőlécekről, pallókról, gerendákról, deszkákról vagy zsaludeszkákról, a nagyszerű tulajdonságok miatt széleskörűen felhasználható.

A lucfenyő tetőlécek igen kelendőek, jellemzően szárított egalizált tetőléc vagy szárított egalizált stafni formájában szerezhetőek be. A tetőléceket szerencsés, ha impregnáló és faanyagvédő réteggel vonják be, mely megóvja a fát a gombától, penésztől, és a kártevőktől is. 

Böngészd végig a Káplár fatelep kiváló tetőléceit, és szerezz be minden alapanyagot megbízható forrásból!

A lucfenyő deszkákat otthonunk számos pontján felhasználhatjuk. Legyen szó kerítés építéséről, eresz borításáról vagy zsindelyezésről, garantáltan jó választás lehet. Érdemes ebben az esetben is gondoskodni az impregnálásról és a faanyagvédelemről, a lécek pedig igény szerint akár gyalult verzióban is beszerezhetőek.

Kerti építmények telepítéséhez illetve gipszkarton-szerkezetes épületekhez pallókat érdemes használni, melyek kiválóan alkalmasak a feladatra. A lucfenyő szarufát pedig előtetők építéséhez ajánlott felhasználni, vagy olyan szerkezetekhez, ahol a láthatóság miatt fontos az esztétika.

Fontos a faanyagvédelem

A fa bármilyen masszív, szívós és hasznos anyag is, kültéren alaposan ki van téve a környezeti hatásoknak. A gomba, a penész és a rovarok sem kímélik, ezért érdemes nagy hangsúlyt fektetni a védelemre. Ezt megtehetjük úgy, hogy már eleve védőréteggel bevont faanyagot vásárolunk, vagy időnként faanyagvédő szerrel lekenjük a felületet.

Látogass el a Káplár fatelep honlapjára, és tekintsd meg a kiváló fenyő fűrészárukat, és egyéb, faanyaggal való munkálatokhoz szükséges eszközöket!

Forrás: kaplarfatelep.hu