A makettezés elengedhetetlen lépései a szárazpróba és a ragasztás (x)

A makettezés során néhány alapvető lépés létfontosságú, az egész kivitelezés sikere nagyban múlik az előkészületeken és a ragasztáson. A cikkben kitérünk a szárazpróba fontosságára és a ragasztás során betartandó ajánlásokra, melyekkel nagyon szép eredmények érhetők el.

A szárazpróba jelentősége

Ez egy időigényesebb folyamat, mely során a makett egyes elemeit egymáshoz igazítjuk. A száraz szó arra utal, hogy ragasztás nélkül kell mindezt elvégezni, és egészen addig tökéletesíteni, amíg kifogástalan nem lesz az illesztés. Az alkatrészek illesztésénél előfordulhatnak hibák. Ilyenkor az öntőcsonk darabja is okozhatja a problémát, melyre megoldást nyújt a csiszolás.

Előfordulhat sorja is, melyet szintén el kell távolítani. Fontos viszont mértéket tartani, mert a csiszolást is túlzásba lehet vinni, ez esetben ragasztáskor hiányos területek maradhatnak. Ezért alapelv, hogy kevés csiszolás után illesztési próba történjen, majd ezt folytatva addig, amíg valóban passzolnak az elemek.

Amennyiben a makett hibájából ered a gond, egyedül a tömítés jelenthet segítséget. Mindenképpen megbízható helyről érdemes beszerezni a modelleket, hogy az utóbb említett bosszúságot elkerüljük.

A ragasztás körülményei

A ragasztást jól szellőző helyiségben szabad végezni, a bőrünkre lehetőleg ne kerüljön a készítményből. A makettekhez speciális ragasztót érdemes használni, tehát a pillanatragasztó nem épp a legalkalmasabb erre a feladatra. A makettragasztók nagyrészt polisztirol alapú kötőanyagok, a száradási idő függ a mennyiségtől, a sűrűségtől, ezért a vékony ragasztók néhány perc alatt megkötnek.

A vastagabb, sűrűbb állagúaknál, melyek gélesek, több óra is kellhet, amíg teljesen megszáradnak. Mondhatjuk úgy is, hogy a felületek összehegesztődnek, mely elég erős kötésnek bizonyul. Miután megtörtént a ragasztás, további idő szükséges, emellett a száradáshoz biztosítani kell, hogy jól szellőző, levegős helyen legyen a makett, semmiképp sem szabad lezárt edénybe tenni.

Kerülendő a túl sok ragasztó felvitele is, ugyanis könnyen ellágyíthatja a műanyagot. A ragasztók beszerezhetők a Modellfutár oldalán, ahol érdemes elidőzni, és átfutni a legújabb autómaketteket is!

Ragasztók típusai

Többféle ragasztó közül válogathatunk, melyek kifejezetten a makettezéshez lettek kifejlesztve. A vastag, tubusos ragasztók nagy része már nem elérhető, ugyanis sokkal modernebb variációk léteznek, másrészt hosszadalmas a száradásuk is, és erőteljesen mérgezők. Leginkább a közepes, viszkózus ragasztók használatosak, melyek igen népszerűek a modellezők körében. 

Általában műanyag tubusban vagy üvegben kaphatók, és applikátorral együtt alkalmazandók, ami akár beépített ecset is lehet vagy egy tűhegyes cső, így jelentősen egyszerűsödik az adagolás. Említést érdemelnek még az ultra vékony ragasztók, melyek a víznél kisebb viszkozitásúak, nagyon precíz ragasztáshoz kiválóak, illetve azoknak, akiknél a gyors száradás fontos elvárás. Nézz körül a kínálatban!

Forrás: modellfutar.hu