Az orvosi kamara szerint el kéne törölni a regisztrációt az oltásoknál

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) levélben kérte az operatív törzset, hogy szüntessék meg az oltási regisztrációt, és más lépésekkel is segítsék azokat a szülőket, akik szeretnék beoltatni gyermeküket.

A MOK elnöksége örül annak, hogy Magyarországon is lehetőség nyílt az 5 és 12 év közötti gyermekek oltására, de ennek szervezési formáját nem tartja megfelelőnek. Azzal, hogy megnyílt a 12 év alattiak oltásának lehetősége, ismét előkerült az oltási regisztráció nehézkessége, nevezetesen az e-mail cím megadásának problémája. Több gyermekes, informatikában járatlan családok esetén ez akár több órás folyamat is lehet új email címek regisztrálásával és adminisztrációval” – írják a levélben.

Szerintük az oltási akcióhetek tapasztalatai is alátámasztják, hogy a regisztráció eltörlése rendkívül pozitív hatással van az oltási hajlandóságra, hiszen elhárul egy adminisztratív teher, akadály az oltások felvétele elől. Ezért azt kérik az operatív törzset, hogy az alábbi technikai megoldások egyikével könnyítsék meg az oltások felvételét:

  • Az oltási regisztrációs kötelezettség eltörlése
  • 18 év alattiak esetében a szülőnél regisztrált e-mail cím elfogadása
  • TAJ azonosító bekérése e-mail cím helyett