Megnyílt a regisztráció, hamarosan kezdődik az 5–11 évesek oltása

A mai nappal megnyílt a vakcinainfo.gov.hu regisztrációs honlap az 511 éves gyermekek oltásához is. A gyermekek oltása az erre kijelölt kórházi oltópontokon és a házi gyermekorvosoknál fog történni közölte a koronavirus.gov.hu.

A gyermekek oltására kijelölt kórházi oltópontokra az internetes időpontfoglalót fogják megnyitni néhány napon belül, ennek dátumáról külön tájékoztatást adnak majd. Az interneten azok a szülők tudnak időpontot foglalni, akik érvényes regisztrációval rendelkeznek. Emellett a gyermekvakcinát igénylő házi gyermekorvosok is fognak kapni a vakcinaszállítmányból.

A jövő héten érkező szállítmány várhatóan 69 ezer gyermek oltását teszi lehetővé december 15-től.

Mint ismert az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a közelmúltban jelentette be, hogy engedélyezi az 511 éves korosztály oltását is a Pfizer gyermekvakcinájával. Az első szállítmányban várhatóan 138 ezer adag vakcina érkezik, amelynek a fele tehát 69 ezer adag vakcina oltható el, a másik felét félre kell tenni a második oltáshoz, mert a további gyermekvakcina szállítmányok sorsa még bizonytalan. A második oltás a gyermekeknél is az első oltás után 3 héttel lesz esedékes.

Egy ampullában 10 gyermek oltásához való vakcina lesz, így az oltást is ennek megfelelően úgy kell megszervezni,  hogy egy kinyitott egy ampullára 10 gyermeket kell szervezni a házi gyermekorvosoknak is.

Gyermekek regisztrációja: https://vakcinainfo.gov.hu/

A szülők a gyermek adataival és eddig a regisztrációnál még nem használt emailcímmel rögzíthetik a gyermeket. Egy emailcímről egy gyermeket lehet rögzíteni. Csak az ötödik életévet betöltött gyermek regisztrálható érvényesen! Az internetes időpontfoglaló megnyitása néhány napon belül fog megtörténni, ennek pontos dátumáról és a gyermekoltásra kijelölt kórházakról külön tájékoztatást fognak adni.

Gyermekek oltása a házi gyermekorvosoknál, vegyes praxisokban: amennyiben a szülő szeretné gyermekét beoltatni, érdemes azt jelezni a házi gyermekorvosnak is. Emellett a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon érvényesen regisztrált gyermekről tájékoztatást fog kapni a TAJ-szám szerint illetékes házi gyermekorvos is.

A 1217 éves kamaszok oltása a nyár elejétől folyamatos. Az a szülő, aki kamasz gyerekét  szeretné beoltatni most előzetes időpontfoglalás nélkül is megteheti a vasárnapig zajló oltási akción, illetve a www.vakcinainfo.gov.hu  honlapon történt regisztráció után az interneten is tud neki időpontot foglalni: https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas