Rusvai: Az omikron variáns okozza majd az ötödik hullámot, amely februárban kezdődhet

Rusvai Miklós az ATV Híradójában arról beszélt, az omikron variáns okozza majd az ötödik hullámot, melynek kezdetét a jövő év első hónapjaira datálja. Szerinte az újabb hullám nagy valószínűséggel februárban kezdődik majd, és márciusban futhat fel a csúcsra.

Rusvai elmondta: az omikron az eddigi csúcstartó, hiszen több mutációja van, mint eddig bármelyik vírusváltozatnak. Így valószínű, hogy a tulajdonságai is mások, de többet majd csak 1-2 héten belül, a hivatalos vizsgálatok után lehet tudni. Megjegyezte: az omikron nagrészt az Egyenlítőtől délre terjed, ahol a lakosság sokkal fiatalabb, mint Európában, ezért az ottani vírus terjedését és veszélyességét összehasonlítani nem igazán lehet.

A szakértő azt is elárulta, hogy túl vagyunk a járvány negyedik hullámának tetőzésén. Úgy gondolja, a halottak száma az elkövetkezendő a napokban tetőzik, de december első tíz napjában az esetszámok (halálesetek, fertőzöttek, kórházban ápoltak, lélegzettőgépen fekvők) csökkenésnek indulnak, majd az előző hullámokhoz hasonló a járványgörbe szépen lassan ellaposodik magyarázta Rusvai.