Kerékgyártó Józsefet leváltották a MÁV éléről a tram-train indulásakor

Alig indult el a tram-train utasforgalmi próbaüzeme, máris politikai csatározások vannak körülötte. Először a megnyitón állt bele Lázár a Budapesti vezetésbe, mivel Palkovics László is meglátogatta az első járatot, utazott is rajta, majd ment Karácsony Gergely főpolgármesterrel tárgyalni. Azután Márki-Zay Péter vásárhelyi és Molnár Áron algyői polgarmesterek látogatták meg Botka Lászlót a szegedi Széchenyi téren, ahol Lázár János érezte magát megszólítva azzal, ahogy a tram-train beruházás költségvetését és megvalósulásának idejét kritizálták, ezért Facebook-posztban válaszolt Márki-Zay Péternek. Mai hír az is, hogy Kerékgyártó Józsefet egyik pillanatról a másikra leváltották a MÁV éléről, már a megnyitón sem vett részt.

Mint azt az erről szóló közleményükben írják, a MÁV-Volán-csoport célja az elővárosi és a távolsági vasúti személyszállítás további erősítése és fejlesztése. A kiemelt feladat végrehajtása érdekében 2021. december 1-jétől Keresztes Pétert, a MÁV-HÉV vezérigazgatóját nevezték ki a MÁV-START élére, aki több éves tapasztalattal rendelkezik az elővárosi személyszállítási közszolgáltatás irányításában. A MÁV-START korábbi vezérigazgatója, Kerékgyártó József közös megegyezéssel távozott a MÁV-START és a MÁV VAGON éléről. A belső átalakítások eredményeként 2021. november 23-tól a MÁV VAGON Vasúti Jármű Gyártó és Javító Kft. ügyvezető igazgatója Stánicz János lett, a termelési igazgatói feladatok ellátása mellett.

A MÁV-START 2021 májusában jelentette be, hogy a vasúti gördülőállomány-fejlesztés stratégiai céljainak megvalósításához a járműgyártási tevékenység, az ahhoz kapcsolódó járműtervezési, valamint egyes fővizsgákkal, nagyjavításokkal és teherkocsi javítással kapcsolatos feladatok 2021. október 1-jétől a MÁV VAGON tevékenységi köréhez tartozik. A leányvállalatok tevékenységének átstrukturálása az első jelentős lépés annak érdekében, hogy a MÁV-START a MÁV-Volán-csoporton belül tiszta profilú vasúti személyszállítási társaságként működjön. 2021. december 1-jétől a MÁV-HÉV vezérigazgatói pozícióját Nagy Gábor gépészmérnök látja el.