Karácsony Gergely Lázárnak: a „bicskázást” ajánlja a magyar településeknek, hogy dűlőre jussanak a kormánnyal

Nincs Budapest vagy vidék, az önkormányzatoknak pártállástól függetlenül össze kell fogniuk "a kormány sarcpolitikája" ellen – erről írt Karácsony Gergely hétfőn Facebook-oldalán Lázár János nyilatkozata kapcsán.

Lázár János fideszes országgyűlési képviselő, volt kancelláriaminiszter hétfő reggel a Hódmezővásárhely–Szeged vasútvillamos első utasokat szállító szerelvényén újságírók előtt arra hívta fel a figyelmet: az elmúlt húsz évben a fejlesztési források kétharmadát Budapest használta fel, és csupán egyharmadát a vidék. Budapest hagyjon levegőt az országnak! – szólította fel a főváros vezetését a kormánypárti politikus.

A főpolgármester reagálásában úgy fogalmazott: Lázár János a „bicskázást” ajánlja a magyar településeknek, hogy „dűlőre jussanak ezzel a kormánnyal, és megkapják a számukra járó, törvényben foglalt állami normatívát”. „A magyar politika talán legmérgezőbb megnyilvánulásai azok, amelyek ellentétet próbálnak kelteni Budapest és a vidék között” – fűzte hozzá Karácsony Gergely. „Nincs Budapest vagy vidék. Csak vidék és Budapest van” – szögezte le a főpolgármester.

A megyei jogú városok ellenzéki és kormánypárti polgármestereinek közös kiállása megmutatja, hogy a kormány sarcpolitikája megerősíti és összetartja az önkormányzatokat, méretüktől és pártállásuktól függetlenül az ott élők érdekében. Nemény András, Szombathely polgármestere és Péterffy Attila, Pécs polgármestere közösen kezdeményezte, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetsége küldjön javaslatot a kormánynak, amelyben kompenzációt kérnek, többek közt az iparűzési adó felezése miatt – olvasható Karácsony Gergely Facebook-oldalán.