Négy lábon szép az élet: Hasznos tanács minden kutyásnak

Ha megfelelő a hozzászoktatási folyamat, imádni fogják az új helyüket!

Általánosságban elmondható, hogy a házi kedvencek saját területei, például a házak vagy az ágyak lehetővé teszik számukra, hogy biztonságos helyet találjanak maguknak, ahol, védetten és nyugodtan érezhetik magukat, ezenkívül megadják a pihenéshez szükséges kényelmet. A kültéri házak esetében pedig megvédi őket az időjárás viszontagságaitól.

Mekkora kutyaházat válasszunk?

Első lépésként mérjük meg házi kedvencünk hosszát és magasságát. A ház vagy kennel paramétereinek tökéletesen illeszkednie kell négylábú barátunk méreteihez, hogy bőségesen elegendő hely álljon a rendelkezésére megfordulni, felállni és fészkelődni. Ha még növésben lévő állatról van szó, akkor akkora házat válasszunk, ami felnőtt korában is megfelelő lesz számára. Szerencsére manapság akkor sem kell kétségbe esnünk, ha megtermett, nagy testalkatú ebünk van, hiszen nagy kutyaház keresése esetén is bőséges kínálattal találkozhatunk. 

Miért fontos a lakáson vagy a házon belül is kijelölt helyet biztosítani a kutyusok részére?

Egy benti kutyaház a territórium és kényelem biztosítása mellet segíthet például az atkák és a bolhák által okozott betegségek terjedésének megakadályozásában is, emellett a kutyák szőrzetéből származó allergének hosszú ideig bútoraink textilhuzataiban maradhatnak, így higiéniás szempontból is mindenképpen ajánlott egy saját fekvőhelyet fenntartani kedvencünk számára.

Fotó: canva.com

Megfelelő kültéri lakhely választása

Abban az esetben, ha udvari házőrzőnk számára szeretnénk új hajlékot biztostani, több dolgot is szem előtt kell tartanunk. Ha például kedvencünk rövid szőrű, fázós, és télen sem jöhet be a házunkba, akkor érdemes egy szigetelt kutyaház beszerzését fontólóra venni. Továbbá, ha egy kis extra kényelmet is szeretnénk biztosítani, nyugodtan helyezzünk el a fekvőrészen régi, elhasznált pulóvereket, takarókat. Azonban, ha így teszünk, fontos, hogy időközönként kiöblítsük, kimossuk, vagy legalább kiporoljuk a fekvőalkalmatosságot.

Műanyag vagy fa kutyaház?

Mindkét anyagnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, fürkéssze végig egy webshop kínálatát, hogy még tisztább képet kapjon a termékekről. Egy műanyag kutyaház könnyebben tisztán tartható és általában rágcsálós kutyusok sem szeretik annyira megcsócsálni. A fa kutyaház mellet is szólnak érvek, például az, hogy jobb a hőszigetelő képessége, valamint az, hogy megfelelő karbantartás mellett strapabíróbbak is.