Orbán: Az egészségügyben felmondási tilalmat rendeltek el, most „nyakig vagyunk a negyedik hullámban”

Most „nyakig vagyunk a negyedik hullámban”, a neheze ezután következik, és az egyetlen, ami megvéd, az oltás – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő kifejtette: akik nincsenek beoltva, életveszélyben vannak. Mindenki felelős saját magáért, de itt többről van szó, mert mindenki, aki nincs beoltva, nemcsak magára, hanem a többiekre nézve is veszélyt jelent – fogalmazott. Hozzátette: a védelmi intézkedések nem védenek meg a vírustól, csak a járvány terjedésének a sebességét lassítják.

A második oltás után 4-6 hónappal annak védereje csökken, ezért indokolt a harmadik oltás felvétele. A harmadik oltás utáni védettségi szint jóval magasabb, mint a második oltás utáni, és természetesen sokkal magasabb, mintha nem lennénk egyáltalán beoltva – mutatott rá Orbán Viktor. Szerinte ha mindenki be lenne oltva, nem lenne negyedik hullám, vagy ha lenne, „az inkább csak hullámocska lenne”. Akkor nem lesz ötödik hullám, ha mindenki beoltatja magát, és „nem fogjuk tudni elkerülni, hogy a végén mindenki beoltassa magát” – hangsúlyozta.

A rendvédelemben és az egészségügyben felmondási tilalmat rendeltek el,

„olyan helyzet és állapot van, hogy be kell látni, hogy bizonyos szakmából nem lehet távozni”. Kiemelt járványkórház lesz a kiskunhalasi, de csak akkor nyitják meg, ha feltorlódnak valamelyik kórházban a betegek. „Holnap-holnapután, bármikor megindíthatjuk, amikor szükség lesz rá” – fogalmazott. Központi irányítás fogja átvezényelni az orvosokat, nem a megyei kórháznak kell megoldania.