Negyedik napja dolgoznak a kőbányai biztosítóberendezésen

Még kedden este állt le a biztosítóberendezés Kőbánya-Teher állomáson, emiatt a záhonyi, lajosmizsei és szegedi vonalakon nőttek a menetidők, az elővárosi vonatok egy része csak rövidebb útvonalon, Kőbánya-Kispestig közlekedik és onnan indul. Kedden és szerdán voltak szegedi vonatok, amelyek 50–80 perc késéssel közlekedtek, péntekre ilyen már nincs.

A meghibásodást az okozta, hogy az állomásépületben lévő biztosítóberendezés elektronikus alkatrészeit és berendezéseit tartalmazó helyiség feletti födémben futó fűtéscső eltörött: a kifolyt víz a mennyezeten keresztül beáztatta az alatta lévő részt, elárasztotta a kábelkötegeket, ezáltal zárlatokat okozott.

A vizesedés miatt meg kellett szüntetni a berendezés áramellátását is, így az működésképtelen lett. Az állomási jelzőket és a váltókat nem lehetett kezelni, illetve állítani, a vasúti pályába épített érzékelőktől a járművek fedélzeti biztonsági berendezése felé a jelfeladás sem működött. Ennek következtében a vasúttársaság azonnal az előírások szerint fokozott óvintézkedéseket vezetett be a vonatforgalom – korlátozások és késések melletti – fenntartása és az utasok biztonsága érdekében.

Mivel kedd estétől a lajosmizsei, illetve szerdától a monori elővárosi vonatok jelentős része csak Kőbánya-Kispestig közlekedik, ezért már kedd estétől a BKK elfogadja a vasúti jegyeket, bérleteket az M3 metrón és metrópótló járatokon Kőbánya-Kispest és a Nyugati pályaudvar között. A debreceni, nyíregyházi, záhonyi InterCity-vonatok a Nyugati pályaudvar és Szolnok között,

a szegedi InterCity-vonatok a Nyugati pályaudvar és Cegléd között felármentesen vehetők igénybe.

Az InterCity-vonatok Kőbánya alsón is megállnak. A vasúttársaság szakemberei még keddről szerdára virradó éjszaka megkezdték a helyiség kiszárítását, amelyre szükség volt ahhoz, hogy a biztosítóberendezés áramellátását, a károsodás felmérését és a meghibásodott, tönkrement alkatrészek, kábelek cseréjét, javítását elvégezzék. Átmeneti megoldáson dolgoznak, jövő hét elején a jelenlegi késések csökkenni fognak, már kedvezőbb, sűrűbb és kisebb menetidőnövekedést okozó vonatforgalmat lehet fenntartani az érintett vonalakon.