Durva kenyérdrágulás lehet januártól

Az elmúlt évek után a hetekben drasztikus áremelkedési folyamat kezdődött a tőzsdei termékek piacán. Erről Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrárüzletág ügyvezető igazgatója beszélt az InfoRádióban. Az ügyvezető elmondta; a búza, kukorica ára tonnánként 40–50 ezer forint helyett ma már 90 ezer forint felett jár. „Sőt, a százezer forint sem ritka, a magyar piacon ma már alig lehet búzát vásárolni; van a világpiacon egy felszippantó erő" – fogalmazott. Ez a bizonyos szippantóhatás négy részből áll:

  1. energiaválság,
  2. szuperciklus,
  3. Covid okozta gazdasági változások,
  4. hiánycikk státusz.

Hollósi szerint az iparági szereplők hiába nyugtattak, hogy van elég búza raktáron, ez csupán fizikailag igaz; a készleteket már lekötötték. „A korábbi években könnyebb volt a szabad piacról terményeket vásárolni, most nehéz. Aki nem készletezett be, nem kötötte le a magáét, az most már nagyon nehezen jut hozzá” – magyarázta.

Mint azt kifejtette, „a problémát az okozza, hogy a modern élelmiszer-gazdaság még nem nézett szembe olyan helyzettel, hogy rövid idő alatt az ár minden komponense egyszerre emelkedjen ekkorát, az energia, a munka, a hozzáférés, az olajár, az anyagár. Azzal biztos számolni kell, hogy tavasszal drágábban fogunk tudni vásárolni sütőipari termékeket, de azért egy 40 százalékos drágulás kicsit erős lenne.”

A malmok ugyanis 40 százalékkal emelik a liszt átadási árát januárban, a drágulás persze kihat a kenyér árára is. Szerinte azonban összességében 10–15 százalékos drágulás jöhet a „tankönyvi matematika” szerint, azonban több befolyásoló tényező is módosíthatja ezeket a számokat.