Hvg: December 15-ig kell oltást kapnia minden iskolai dolgozónak, különben elbocsáthatják őket

A tankerületi központok elkezdték kézbesíteni az oktatási intézményeknek a kötelező oltásokról a tájékoztatót – ezt egy, a hvg.hu birtokába kerül levél részletezi, valamint azt is  írják, meddig kell beoltatniuk maguknak az iskolák munkatársainak ahhoz, hogy tovább dolgozhassanak.

A dokumentum szerint az első dózist december 15-ig kell beadatniuk maguknak az oltatlan munkavállalóknak, a második dózis idejét pedig az oltóorvos határozza meg. Természetesen egydózisú oltóanyag esetén(Janssen lehet) is december 15-ig kell beadni a védőoltást. A megkapott oltást az intézmény vezetőjénél igazolni kell. A be nem oltottakat fizetés nélküli szabadságra küldik, egy évre rá, amennyiben továbbra msem oltatja be magát, akkor elbocsáthatják.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter október végén jelentette be, hogy a magyarországi cégek kötelezhetik oltásra a dolgozókat:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Gulyás: A cégek kötelezhetik oltásra a dolgozókat, novembertől maszk kell a tömegközlekedésnél

A romló járványhelyzet miatt szerdán a kormány védelmi intézkedésekről döntött, amiket Gulyás Gergely jelentett be a csütörtöki kormányinfón.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ezután azt szerették volna, ha a kormány visszavonja az állami intézményekben elrendelt, kötelező koronavírus oltásról szóló rendelkezést, illetve a nem állami intézményekben a kötelező oltás bevezetéséről a munkáltatók határozzanak.

Az Emmi állítólag azt az ígéretet adta a megbeszélésen, hogy a kormány átgondolja a szakszervezetek követelését a kötelező oltás visszavonásáról, és egy új javaslatot is tesznek majd, később ezt tagadták. A kormányinfón Gulyás Gergely elmondta, a kormány szándékai szerint a megbízással dolgozó pedagógusok számára is kötelező lesz az oltás.