A jó honlap ismérvei

Manapság az online megjelenés egyre nagyobb szerepet játszik, legyen szó vállalkozások, nonprofit szervezetek, vagy magánszemélyek életéről. Egyre többen hoznak létre weboldalakat és blogokat üzleti és hobbi célra egyaránt. Szerencsére már rendelkezésünkre állnak különféle tartalomkezelő és honlapépítő rendszerek, amelyek segítségével különösebb programozói tudás nélkül is létrehozhatunk egy honlapot. 

Éppen ezért számtalan weboldal létezik az interneten és ahhoz, hogy kitűnjünk közülük, nem mindegy, milyen honlapot hozunk létre. Amennyire egyszerű elkészíteni egy weblapot, annál nehezebb feladat minden szempontból megfelelőt létrehozni. A jó honlapok legfontosabb ismérveit gyűjtjük össze ebben a cikkben.

Gyors

Alapvető elvárás, hogy egy weboldal gyorsan töltődjön be és gyorsan reagáljon. Senki sem szeret perceket, de akár még hosszú másodperceket sem várni arra, hogy megjelenjen a tartalom a weboldalon. Így ha rövid időn belül nem történik semmi, akkor a felhasználók általában visszafordulnak és más honlap után néznek, adott esetben a konkurenciát választják. 

Különféle online programokkal tesztelhetjük, hogy a weboldal mennyire gyors és általában még javaslatokat is adnak nekünk a javításra mind mobilon, mind pedig asztali gépen. Az viszont általánosságban elmondható, hogy ne használjunk nagy méretű képeket és videókat, valamint feleslegesen sok animációt, mert ezek mind lassítani fogják az oldal betöltési sebességét.

Reszponzív

Ha már a mobiloknál tartunk… Mivel manapság egyre többen a mobiltelefonjukon vagy táblagépükön interneteznek, ezért fontos, hogy minden kijelzőn megfelelő módon jelenjen meg a weboldalunk és jól is működjön, azaz legyen reszponzív. Gondolunk itt arra, hogy nem csúszik el a kép, minden szöveg és ábra jól elfér, a gombok kattinthatóak stb. Ne felejtsünk el erre odafigyelni! Szerencsére a weboldalkészítő programok erre is lehetőséget biztosítanak, nem is túl bonyolult a beállítás.

Felhasználóbarát

Ami viszont talán mindennél fontosabb, hogy ne saját magunknak készítsük a weboldalt, hanem a potenciális látogatóink igényeit próbáljuk meg kielégíteni vele! A tartalom egyértelműen nekik készüljön, arról írjunk, amit ők fontosnak tartanak vagy amire kíváncsiak lehetnek és ne arról, amit mi annak tartunk. Persze van olyan eset, amikor a kettő egyezik, de érdemes ezt észben tartanunk.

Továbbá a design is legyen a felhasználók, olvasók igényeihez szabva a cég, márka, vagy blog stílusán túl. A megfelelő színek használatával különféle érzéseket kelthetünk a látogatókban. A jó design tükrözi a mondanivalónkat, befolyásol, de közben véletlenül sem megy az olvashatóság vagy megértés rovására.

Helyezzünk nagy hangsúlyt a használhatóságra! Minden fontos információ legyen könnyen megtalálható, a gombok kattinthatóak, a funkciók egyértelműek, tehát tulajdonképpen pont azt és olyan módon nyújtsuk, amire a látogatóinknak szüksége van.

A fenti szempontokat figyelembe véve közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy a felhasználók számára megfelelő weboldalt hozzunk létre.